За първи път в Казанлък показват творби на майстори на четката под егидата на „Родното изкуство“

Изложбата „Палми не растат у нас. Нито зреят банани“, подредена в Къща музей „Дечко Узунов“ в Казанлък и достъпна от  11 май, е от творби от колекцията на Софийската градска художествена галерия и по-голямата част от тях гостуват за първи път в Казанлък.

Заглавието е директен цитат от един от критическите текстове на Панайот Тодоров, по-известен с творческия си псевдоним Сирак Скитник – „Родно изкуство“.

В експозицията са включени творби на Иван (Ян) Мърквичка, Антон Митов, Симеон Велков, Владимир Димитров – Майстора, Никола Петров, Никола Маринов, Иван Милев, Иван Пенков, Пенчо Георгиев, Златю Бояджиев, а куратор е д-р Пламен Петров – директор на Художествена галерия – Казанлък, чийто филиал е Къща музей „Дечко Узунов“.

Изложбата „Палми не растат у нас. Нито зреят банани“ е въведение към проблема за движението за „родно изкуство“. Един от малкото опити за неговото общо осмисляне принадлежи на Димитър Аврамов, по думите на когото „изкуствоведът, който се заеме с многобройните и нелесни за решение проблеми на „родно изкуство“ по необходимост е принуден да съчетае своя естетически анализ не само с подробни исторически справки, но и със социологически и социално-психологически размишления. Нерядко те усилват и неговата неувереност, вместо да я разсеят и изострят колебанията му да реши еднозначно една алтернатива. В крайна сметка като че ли остава доверието му в конкретната художествена творба – тя се оказва най-убедителният поръчител на стойността на творбата“.

По текст на Художествена галерия – Казанлък

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram