Задържаха мъжа, рязал момиче, за закана в социална мрежа

Задържаха сочения за извършител на жестокото нападение над младо момиче в Стара Загора, съобщава БНТ.

26-годишният Георги Николаев е бил арестуван рано тази сутрин.

Адвокатът на обвиняемия заяви пред bTV, че клиентът му не е отправял заплахи към семейството на 18-годишното момиче. Той категорично отричал да е извършвал престъплението от самото начало.

Адвокат Валентин Димитров съобщи, че клиентът му е задържан за 24 часа.

„Получихме призовка, снощи в 1.00 часа ни призоваха да се явим за разпит и го задържаха по Закона за МВР. Неясно, поне за мен“, отбеляза той и допълни, че не са му обяснили защо задържат клиента му.

По-късно от държавното обвинение съобщиха, че Районната прокуратура в Стара Загора е предявила обвинение и е постановила задържане за 72 часа на мъжа за това, че между 24 и 25 юни в условията на продължавано престъпление, се заканил с убийство на 18-годишното момиче, като това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му. На два пъти мъжът е изпратил текстови съобщения за закана с убийство чрез интернет приложение.

Разпитани са свидетели и са събрани писмени доказателства. На мъжа е наложена и забрана да напуска страната.

Посочва се, че след укриване, той е бил задържан от полицейски служители около 7.30 часа днес на входа на Стара Загора. Той е осъждан за нанасяне на телесна повреда по хулигански подбуди.

Предстои Районната прокуратура в Стара Загора да поиска постоянен арест спрямо него.

Припомняме, 18-годишното момиче е в болница, след като на 26 юни бе обезобразено от своя приятел с макетно ножче и има разрези по ръцете, краката и гърдите, заради които са му направени 400 шева. Окръжният съд в града обаче квалифицира деянието католека телесна повреда и нападателят бе пуснат на свобода под парична гаранция.

Впоследствие наблюдаващият прокурор назначи допълнителна съдебномедицинска експертиза за прецизиране на вида и характера на нараняванията.

Вчера правосъдният министър Атанас Славов призова за пълно и обективно разследване на случая.

Прокуратурата пък съобщи, че създава екип от наблюдаващи прокурори и ускорява разследването.

В тазсутрешното прессъобщение на прокуратурата задържаният се посочва с инициалите Г.Г., а жертвата – заплашеното момиче – с Д.М. Във вчерашното прессъобщение, с което прокуратурата обявява, че сформира екип, който да ускори разследването, инициалите на обвиняемия и жертвата са същите.

По медиите, които публикуваха целите им имена, се публикуват различни фамилии, като на места момичето е посочено като Д.К. Иначе за името на извършителя се знае, че е Галин Николаев Георгиев.

Вчера от прокуратурата в Стара Загора паралелно съобщиха, че е арестуван друг 26-годишен мъж с инициали В.К., който публично е защитил насилника в социалните мрежи. Информация излезе и от профила на „Мини Марица-изток“ ЕАД, където работи въпросният Виктор Костов.

Ръководството на „Мини Марица-изток“ ЕАД категорично се разграничава и остро осъжда позицията на Виктор Костов относно инцидента с пострадалото момиче.

Със заповед на управителя на Рудник „Трояново-север“ Виктор Костов е отстранен от работа до изясняване на всички обстоятелства.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram