Жандармерия блокира протестиращите земеделци преди Казанлък

Колоната от селскостопанска техника на протестиращи земеделци бе спряна от жандармерия и полиция на източния вход на Казанлък. Тя потегли преди час и половина от Стара Загора към Подбалканския път, по който се зърнопроизводителите се канят да стигнат до София за националния протест.

Към 11:00 часа днес в Стара Загора се събраха повече от 300 машини, но 20 минути, след като тръгнаха на протестния поход, бяха спрени от органите на реда. Зърнарите престояха близо час на пешеходна пътека на изхода на града, блокирайки трафика, а в 12:30 отново поеха към Казанлък.

Тракторите и тежката земеделска техника се движат бавно – с 50 км/ч, а колоната е с дължина над 3 км. Платното към Казанлък е затворено, полицаи отбиват движението към града до мъглижкото село Ягода и казанлъшкото Черганово.

Зърнопроизводителите излязоха на национален протест. Недоволството на бранша бе породена от решението на правителството да вдигне забраната за внос на зърно от Украйна.

Опитите за диалог между земеделците и властта не дадоха резултат. Денков нарече зърнопроизводителите терористи, а протестите „опит за шантаж“.

„Не знаем докъде ще стигнем, но ако не ни създават проблеми от властта, утре сутринта сме пред Министерски съвет. Ние няма да се поддаем на натиск“, обясниха протестиращи.

По думите им всички шофьори по пътя са солидарни с тях, отбиват, като видят колоната, и ги поздравяват с клаксони. Земеделците са категорични, че няма да отстъпят от исканията си независимо как ги нарича министър-председателят Денков.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram