Елин и Бети със „Зелда“ в „Ахинора“

Поетът и драматург Елин Рахнев чете свои стихове в Музей „Ахинора“ в Казанлък по покана на екипа на Художествена галерия – Казанлък по повод Европейската нощ на музеите и галериите.

В блестящото партньорство на актрисата от казанлъшкия театър „Любомир Кабакчиев“ Беатрис Благоева публиката се наслади на строфи от книгата „Зелда“.

„Думите в „Зелда“ винаги ще ни спомнят за обичните ни мъртви поети, за нюансите на тихото в нас, за онези непосилни „тонове есен“, които непрекъснато покачват „децибелите на тъгата ни“, гласи част от анотацията към стихосбирката и още: „Зелда“ е есенна книга. Топла и мека. Книга за чупливите и мълчаливците, за неспособните да се справят със света“.

Елин Рахнев е роден на 03.07.1968 г. в София. Завършил е специалност Педагогика в СУ „Св. Климент Охридски“, а по-късно специализира режисура в НАТФИЗ. Работил е като журналист във вестниците „Денят“ и „Континент“. Четири години е издател и главен редактор на култовото списание за поезия и есеистика „Витамин Б“. В периода 2000 – 2003 г. е драматург на Народния театър „Иван Вазов“. От 2006 г. е драматург на Държавния сатиричен театър. Автор е на стихосбирките „Съществувам“, „Развяване на минзухара“, „Октомври“, „Канела“ и на пиесите „Боб“, „Флобер“, „Прозорецът на Йонеско“, „Кукувицата„, „Фенове“ и „Маршрутка“. Носител е на различни награди за поезия и драматургия. Пиесите и стиховете му са превеждани на повече от 20 езика.

Елин Рахнев е носител на множество награди. През 1992 г. с дебютната си стихосбирка „Съществувам“ печели първа награда на конкурса за поезия „Веселин Ханчев„, а през 1999 г. за стихосбирката „Октомври“ печели наградата „Иван Николов“. След две награди „Икар“ за драматургия – за пиесите „Боб“ (1999) и „Фенове“ (2003), през 2011 г. печели и „Ackeep“ за текста на пиесата „Тест“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram