Д-р Чавдар Ангелов за 155 години от гибелта на Хаджи Димитър и неговата чета: „В организирането на подобни събития българите виждаме пример и си дават кураж да продължат борбата за обединена България!“

Казанлък се поклони на честванията по случай 155 години от гибелта на Хаджи Димитър и неговата чета на връх Бузлуджа пред паметника на войводата и неговата чета.

Слово, „посветено на героите, които ни събират“ произнесе д-р Чавдар Ангелов, директор на Национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа“. Той обърна внимание към това, което правят потомците на Хаджи Димитър и Караджата: „Практиката да се почита паметта на нашите национални герои се въвежда още в първите месеци след Освобождението на България.“, припомни д-р Ангелов. „Казанлъчани създават хубави традиции.“, отбеляза той. „Първото мащабно честване като църковна служба, обреден курбан и войскови части на 17 юли 1873 година. Споменът за подвига им се чества буквално веднага след гибелта им. В организирането на подобни събития българите виждаме пример и си дават кураж да продължат борбата за обединена България.“, заяви историкът. Той разказа накратко историята за изграждане на паметника през 1973г. с пожертвования на родолюбиви казанлъчани. „22 години от възстановяването на честването на войводата Хаджи Димитър. 150 години от публикуването на едноименното стихотворение: „Творба, която, може би има най-голям принос за превръщането на Хаджи Димитър и Стефан Караджа в икони,“, посочи д-р Чавдар Ангелов допълнителните годишнини, които отбелязваме през 2023 г. Той призова да извличаме поуки от историята и изрази надежда, че „българският патриотизъм ще бъде жив, изпълнен със съдържание“.

Честването започна с панихида в памет на героите, отслужена от свещеници от Старозагорската епархия, в съслужие с казанлъшки духовници. В тържествената част с литературно-музикална програма участва Смесен хор „Петко Стайнов“, който наред с добре познати песни, изпълни и две много стари произведения, звучали, може би, само в началото на миналия век, с което цели да им вдъхне нов живот.

Възстановка – спектакъл на трагичните събития и битката между четниците и турската потеря под надслов „Подвигът на Хаджи Димитър и неговата чета“ представи Национално дружество „Традиция“, подготвена от Регионален клуб „23 Пехотен Шипченски полк – Казанлък“, с участието на дружествата от цялата страна. Тържествената част приключи с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър.

Присъстващите взеха участие в традиционния ритуал по освещаване на традиционния обреден курбан.  

Съботната сутрин в Казанлък започна с поднасяне на цветя на емблематични исторически места: пред паметната плоча на Стефан Караджа на бул. „23 Пехотен Шипченски полк, пред паметника на Христо Янъков и Стефан Орешков на площад „Севтополис“, пред Паметника на загиналите казанлъчани през войните в парк „Розариум“.

Организатори на тържествените чествания са Община Казанлък, Национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа“, Исторически музей „Искра“ и РК „23 ПШП – Казанлък“ към НД „Традиция“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram