„Докога българи ще воюват срещу българи?“ – пита в книгата си „Сплав човешка“ журналистът Ваньо Стоилов (видео)

Изумителната съдба на единственото бебе у нас, родено в партизанска землянка и преживяло само ден с родителите си, разстреляни на другия ден от жандармеристите, по-късно спасява по ирония на съдбата живота на единия от убийците – историята е разказана в книгата „Сплав човешка“ на Ваньо Стоилов. Книгата е низ от различни удивителни лични истории, като тази на Васил Узунов – най-дълго пребивавалият в затвора по политически причини българин след 1944 г., цели 28 години и няколко месеца, повече време от Нелсън Мандела. Историята на бай Илия от павелбанското село Тъжа – съученик на актьора Любомир Кабакчиев, чиито съдби протичат паралелно, но донякъде, и се разминават по парадоксален начин.

Ваньо Стоилов разказва десетки сюжети във втората си книга по неговия умел начин на майстор на предаването не само на истории, но и на усещането за времепространството, в които са се случили, и силите, задвижващи случилото се. Авторът релефно, живо и с много свидетелски потвърждения и аргументи ни връща към преживявания, характери и събития, с които ни разкрива „какво могат да причинят едни българи на други българи“ или като я нарича още „необявената гражданска война у нас“.

Журналистът с близо 45-годишен стаж пътува много, среща се с десетки хора, с часове издирва документи из архивите, за да напише „Сплав човешка“, чието заглавие е взето от стихотворение на един от героите му – политзатворникът Васил Узунов. Заглавието е и като реторичен въпрос – каква е амалгамата на човешката природа, която тласка българина към необясними постъпки.

Ваньо Стоилов е събрал истории на хора, чийто драматург може да бъде само съдбата – удивителни, стряскащи, поучителни, с контрасти и обрати, умилителни и поразителни.

Изданието, посветено на битките между българи, разбира се, предполага и въпросът „Докога?“ и Ваньо Стоилов го задава.

Кореспондентът на „24 часа“ в Стара Загора има дълъг професионален път, по който среща различни хора и техния житейски отпечатък. Така работата му го отвежда до една от трагичните страници от историята ни – разстрелът на шестте ястребинчета. Може би е най-сериозно разказаната история за тях е именно в „Сплав човешка“, защото авторът й стига до всички възможни източници и документи, за да ги покаже, заявявайки: „Истината трябваше да бъде казана“.

На 11 април „Сплав човешка“ бе представена в Музей „Чудомир“ в Казанлък от директора на Историческия музей „Искра“ д-р Момчил Маринов. Книгата няма претенциите да е историческо изследване, а журналистическо изложение на събития факти и участници в събитията.

Във видеото можете да видите встъплението на д-р Маринов и някои подробности за книгата му от Ваньо Стоилов.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram