Дечко Узунов е сниман с „евакуиран“ апарат колкото софийски апартамент

Снимка на Дечко Узунов, направена от художника Иван Пенков, е изложена в Художествената галерия в Казанлък като част от временната експозиция „Архив Гипсън V: Светлописците Пенкови“.

Фотографията е направена 20 години по-късно, след като веселата казанлъшка компания Иван Пенков, Иван Милев и Дечко Узунов заминава за столицата, за да учи в Рисувалното училище.

„Дечко Узунов е пак с цигара, но без каскет на фотоса“, разказва уредникът на изложбата Иво Хаджимишев. „Узунов е чест гост на семейство Пенкови в Панчаревската им къща, един от многобройните им приятели. По време на Втората световна война фамилията се евакуира в дома им край Панчаревското езеро. Дечко Узунов е фотографиран с фотоапарата Contax, собственост на Художествената академия, който по време на бомардировките също е „евакуиран“ извън София на съхранение в дома на Иван Пенков. По това време цената на този апарат се е равнявала на стойността на едностаен апартамент в центъра на столицата“.

Изложбата „Архив Гипсън V: Светлописците Пенкови“ може да бъде разгледана в Казанлък до 24 февруари, след това се предвижда експонирането й в Министерството на културата.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram