„Гардиън“ нареди Бузлуджа до Гиза

Монументън на връх Бузлуджа попадна в любопитна класация на „Гардиън“. Английското издание изброи шест внушителни паметника из целия свят, които пътниците може да видят отдалече, докато се пътуват с кола, влак или кораб.

„Невъзпят и неясен, този „щаб“ на българската комунистическа партия от 1981 г. несъмнено един ден ще бъде признат за футуристичен шедьовър, а очертанията му по-скоро приличат на огромна самолетна контролна кула – символ на надежда, която човечеството някога е влагало в бетона и технологиите“ – отбелязва битанската медия.

И коментира, че той стои „като някаква огромна древна глупост на върха на гол 1432-метров връх източно от прохода Шипка в Стара Планина, един същински Стоунхендж, неопетнен от никакви заобикалящи елементи“.

„Гардиън“ коментира също, че плановете са мозайките от 35 тона кобалтово стъкло да се консервират и реставрират за бъдещо отваряне като атракция за посетители.

Останалите обекти в класацията са замъкът Конуи в Уелс, Хаурския мост в Индия, пирамидите в Гиза, Статуята на Свободата и Дърамската катедрала.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram