В павелбанското село Осетеново празнуват новия митрополит Арсений Сливенски (видео+снимки)

В павелбанското село Осетеново хората празнуват, а причината е, че въдворения вчера Сливенски митрополит Арсений е с родови корени именно оттам. В биографията на владиката е отбелязано, че роденият през 1986 г. със светското име Атанас Лазаров е завършил основното си образование в Осетеново.

Кметът на селото Гюнай Мехмед разказа за Пресс ТВ, че бащата на митрополит Арсений – Димитър Лазаров, е от Осетеново. Неговата майка – калоферката Анка от Джуновия род, се задомила в съседното село Осетеново. Димитър станал военен и започнал работа в поделението край селото. Той се залюбил със старозагорката Марияна, която била пратена да учителства в Осетеново. създали семейство, заживели в бившите общински общежития, а после се родил Атанас – бъдещият Сливенски митрополит Арсений. Няколко години по-късно се появила и по-малката му сестричка.

След като завършил основното си образование в Осетеново, владиката Арсений заминал за Духовната семинария, а майка му и сестра му се преместили в Стара Загора. Баща му останал на село, където живее и до днес.

Вчера родителите на митрополит Арсений присъстваха на посрещането му в Митрополията в Сливен.

Първи от шестимата присъствали на церемонията действащи митрополити, посрещна и приветства нововъдворения Арсений Старозагорският митрополит Киприан.

Точно край село Осетеново символично бе посрещат на 17 декември 2016 г. новоизбраният за митрополит Киприан – на границата на епархията. За Старозагорска епархия това е село Осетеново, граничещо с Пловдивска епархия. Оттам в присъствието на миряни и духовници дядо Киприан пое своята епахия.

На снимката: Майката на митрополит Арсений – Марияна, и съпругът ѝ зад нея вляво

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram