Въпроси и отговори: Защо не ми дават сертификат, след като имам антитела

svobodnaevropa

Прекарали сте COVID-19, но не сте си правили тест. После сте се изследвали за наличие на антитела и резултатът е бил положителен. Тоест, вие имате антитела срещу коронавируса. Въпреки това обаче сега нямате сертификат, с който да можете да влизате в големи магазини, кина или театри.

Такъв е случаят с хиляди хора в България. Голяма част от тях отказват да се ваксинират и искат здравните власти да признаят положителните тестове за антитела като достатъчно условие за издаването на зелен сертификат.

Звучи логично, но дяволът е в детайлите. Тук сме събрали на едно място отговорите на най-често задаваните въпроси, свързани с антителата.

Какво означава тест за антитела?

Изследването за антитела установява дали даден човек е развил антитела срещу COVID-19. Ако в организма му се открият такива, това значи, че той се е срещнал с вируса, независимо от това дали е имал симптоми или не.

Антитела имат две групи хора – ваксинираните и преболедувалите.

Какво представлява този тест?

Тестовете за наличие на антитела са серологични. Това означава, че се взима кръвна проба. При PCR и антигенните тестове пробата се взима от носоглътката.

Каква е разликата между антигени и антитела?

Антигените представляват белтъци по повърхността на вируса.

Антителата са нещо различно. Когато вирусът влезе в контакт с човешкия организъм, организмът произвежда антитела, които служат като защита срещу конкретните вирусни антигени.

С какво е различен тестът за антитела от PCR и антигенните тестове?

За разлика от PCR и антигенните тестове, изследванията за антитела не дават информация за това дали човекът е заразен в момента на изследването. Това означава, че дори в организма ви има антитела, вие можете да сте заразен и в момента на пробата.

Антигенният тест също така не показва кога в миналото се е случила инфекцията. Това е важна разлика, тъй като документите, даващи право на сертификат след преболедуване, се издават с ограничен срок на валидност. А този срок е фиксиран към датата, на която е направен PCR или антигенният тест и на която е установена инфекцията с COVID-19.

Само един вид антитела ли има?

Не. Антителата се делят на няколко различни класа и се различават в своята функция. Ключови за успешното отблъскване на коронавируса са т.нар. неутрализиращи антитела, които блокират и неутрализират вируса.

Само един вид ли е тестът за антитела?

Не. Според официалните данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията съществуват повече от 450 различни теста за антитела, одобрени на територията на Европейския съюз (ЕС).

Всички те имат различна методика и цел. Мнозинството от тях са количествени, тоест показват единствено броя на наличните антитела, но не и качеството им. При тях няма разграничаване между „по-силните“ неутрализиращи антитела и останалите „по-слаби“ антитела, които в по-малка степен гарантират защита от заразяване.

Що се отнася до качествените тестове, те измерват не концентрацията на антитела, а тяхната ефективност. Такива изследвания обаче са скъпи и сложни, отнемат повече време и се правят само във висококвалифицирани научни лаборатории, посочва д-р Аспарух Илиев, експерт по безопасност на ваксините и ръководител на лаборатория в Берн.

Защо нямам право на зелен сертификат с теста си за антитела?

Основната причина ЕС да не признава тестовете за антитела като достатъчно условие за издаването на зелен сертификат е, че този вид тестове не дават информация за ефективността и качеството на антителата, а единствено за тяхното количество.

В доклада на Европейската комисия (ЕК) от 18 октомври се посочва, че високата концентрация на антитела не е задължително равносилна на висока степен на защита.

Това означава, че двама души с еднакви като количество антитела може да имат коренно различни имунни реакции при повторен сблъсък с вируса. Все още не е ясно точно какви нива на концентрация гарантират ефективна защита от повторна инфекция.

Сред посочените причини е и огромният брой тестове за антитела, различаващи се в своята методика и резултати, и липсата на единен европейски стандарт.

Според доклада този вид изследвания също така не могат да гарантират, че човекът не е заразен в момента или че не може да бъде преносител на заразата в бъдеще. Не е доказано и дали антителата след преболедуване предоставят защита срещу нови варианти на COVID-19.

С това докладът на ЕК потвърждава изводите на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията и заключава, че тестовете за антитела не могат да установят дали даден човек е имунно подготвен да отблъсне COVID-19.

Докладът завършва с извода, че позитивният тест за наличие на антитела не е достатъчно основание за издаване на общоевропейския зелен сертификат.

Каква е разликата между антитела след ваксинация и антитела след преболедуване?

Съществува разлика между антителата, образувани след ваксинация, и тези след преболедуване.

При заразяване с COVID-19 по естествен път целият вирус прониква в организма, каза пред БНР д-р Радка Аргирова, председател на Българското дружество по медицинска вирусология.

Като реакция човешкият организъм се опитва да образуват антитела срещу всички белтъци на вируса, които са общо 29 или 30. По думите на Аргирова тези антитела обикновено са много на брой, но сред тях може и да няма такива с предпазваща, неутрализираща функция.

При ваксинацията обаче в човешкия организъм се вкарват само един или два от вирусните белтъци. Тези белтъци са строго прецизирани, така че да предизвикат образуването на конкретни неутрализиращи антитела. Именно те са тези, които защитават от бъдеща инфекция с COVID-19.

Научните изследвания по темата продължават и в момента.

Може ли въпреки това тестовете за антитела да бъдат признати в България?

Такива искания се чуха през миналата седмица от няколко политически партии, както и от ресторантьорския бранш. В неделя и президентът Румен Радев призова да се проучи „опитът на други държави и той да бъде приложен у нас“.

Във вторник обаче Министерство на здравеопазването разпространи официална позиция, в която се казва, че изследванията за наличие на антитела срещу COVID-19 не могат да бъдат основание за издаване на зелен сертификат. От Министерството се позоваха на официалното становище на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията.

Кои страни признават теста за антитела?

Към момента мнозинството от страните в ЕС не признават тестовете за антитела. Единствените изключения са Австрия и Румъния.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram