Вълнуващо литературно представяне и концерт зарадваха казанлъшката публика в предпоследния ден от Чудомирови празници 2024

Петима български музиканти от световна величина, които за пръв път свирят заедно в този състав гостуваха в Казанлък в предпоследния ден от програмата на 30-те Чудомирови празници. На съшия ден гост в Града на розите беше и известният журналист Георги Тошев.

Програмата на 30 март започна със събитие – спомен за местния журналист, писател и общественик Яница Станчева, която си отиде внезапно в началото на тази година. В Литературно-художествен музей „Чудомир“ беше представена нейната стихосбирка „Прави любов, а не война“. Книгата представиха нейни близки, както и председателят на Конфедерацията на българските писатели Станислав Марашки, поетът и главен редактор на списание „Кула“ Румен Денев. В знак на признателност към делото на Яница Станчева и приноса и за града присъстваха журналисти, общественици, както и директорът на музея Добрина Матова и председателят на Управителния съвет на фондация „Чудомир“ Борис Кърчев. 

Програмата продължи с представянето на книгата на Георги Тошев „Татяна Лолова от А до Я“ и на филма му „Последният спектакъл“. Освен голяма актриса и изключително интелигентна жена, Татяна Лолова беше и един позитивен мъдрец, коментира Тошев. По думите му в книгата се е опитал да представи онези истории, в които проличава нейната философия за живота. Трудността беше да оставя в книгата да говори автентичния и гласа, каза авторът.

В неделната вечер любителите на музиката имаха възможност се насладят на произведения на Оханес Брамс и роберт Шуман в изпълнение на уникален клавирен квинтет. В квинтета първа цигулка е Ангелина Абаджиева, Кремена Оксенкруг свири на втори пулт, на виолончелото е Александър Сомов, а на виола- Румен Цветков. На пиано е казанлъчанката Надежда Цанова, която свири на рояла на именития композитор Петко Стайнов в залата на Исторически музей “Искра”. Всички петима музиканти са носители на множество  международни отличия и участват в различни музикални проекти в България и в чужбина. Те представиха на казанлъшката публика вълнуващи изпълнения и изправиха на крака всички посетители в ИМ „Искра“. 

Информация: Фондация „Чудомир“

Снимки от класическия концерт: Advanto Studio

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram