Втори ден пожарната гаси кино „България“ (галерия+видео)

За втори ден горя кино „България“ в центъра на Казанлък. Наложи се екип на Пожарната отново да гаси, този път са пламнали седалки от втория етаж на салона, за което е бил подаден сигнал до екипите. Казанлъчани от съседни сгради видели, че се издига дим над бившето кино и алармирали на спешния телефон.

Пожарът пламна в сградата на бившето кино „България“ вчера малко след 15:15 часа. Движението на автомобили по ул.“Шипченска епопея“ е преустановено, а пожарникарите се бориха с огъня до късно вечерта и успяха да предотвратят разрастването на огъня и прехвърлянето му към съседните сгради, които са жилищни. В партера на киното се намират магазин и склад. Няма пострадали хора. Сградата е необитаема и се руши от години. Бившето кино е частна собственост от края на 90-те години.

Основната версия за причините за пожара е човешка небрежност. В изоставеното здание наскоро са се настанили клошари, според живеещи в района, и е твърде вероятно те да са предизвикали инцидента.

Емблематичното за казанлъчани кино „България“ е построено през 1942 г. от братя Кърпачеви. То е третият киносалон, открит в Казанлък поради нарасналия интерес на публиката. За откриването му, обаче, е имало изискване – жителите на града да наброяват над 22 000 души. Именно с тази цел братя Кърпачеви агитират жители от околните села да се запишат за жители на града.

През 1967 г. се открива специално лятно кино до сегашната сграда на някогашното кино „България“. Това кино просъществува до 1990 г.

След новината за пожара казанлъчани масово коментират в социалните мрежи, че е възможно той да е умишлен, тъй като мястото му е апетитно и привлекателно за предприемачески интереси.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram