Връчиха наградите в I-ия Национален фестивал на комедийните спектакли „Чудото” в Павел баня

Хасковският драматично-куклен театър „Иван Димов” е носител на най-голямата награда в I-ия Национален фестивал на комедийните спектакли „Чудото”, който се провежда през изминалата седмица в Павел баня с помощта на кмета в Община Павел баня Иса Бесоолу, НЧ „Напред – 1903” и Инициативен комитет.

Представлението „Роднини” заслужено получи отличието, след трудния избор, пред който беше mfijdlekf журито в лицето на: Ивелин Керанов – актьор и режисьор в ДТ „Гео Милев” – Стара Загора, Дарин Маринов – директор на Държавен куклен театър – Стара Загора, Пламен Петров – директор на Художествената галерия в Казанлък и д-р Йордан Гечев – председател на Организационния комитет за провеждане на Фестивала и родственик на Чудомир.

Наградата за най-добра женска роля „Как’ Сийка“ отива при Стефка Златкова за ролята на Как’ Сийка в „Не сме от тях“ на Драматично-музикален театър „Константин Кисимов“, гр. Велико Търново.

Отличието за най-добрата мъжка роля „Лъжлив Съби“ е присъдено на Николай Урумов за ролята му на чичо Иван в „Роднини“ и Хаджи Дончо в „Българи от старото време“. Ловешкият драматичен театър за постановката „Българи от старо време“ получи наградата на публиката с оценка 5,93.

„През изминалата седмица градът не беше център на едно от най-мащабните културни събития в района, което успя едновременно да ни разсмее, да ни понатъжи, да ни върне вярата в по-доброто утре, но и да ни провокира да бъдем по-отговорни към себе си и околните в утрешния ден. Фестивалът предоставя възможността да се насладим на таланта и креативността на прекрасните ни български артисти. На сцената на нашето читалище се качват изключителни професионалисти, които дават всичко от себе си за нас и за изкуството на театъра. Всеки от тях се представя повече от блестящо и заслужава голямата награда. Затова на всеки желая още много творчески успехи в бъдеще и незабравими представления!”, поздравява кметът Иса Бесоолу и пожелава на всички в залата здраве, благополучие и още моменти, в които да се усмихват: „Не забравяме думите на големия Чудомир, че „ Най – празникът от нашите дни е оня, в който не сме се смели нито веднъж!”

Именно по инициатива на кмета Бесоолу Общината откупи постановките, а билетите се продаваха на символичната цена от 5 лв. или в пакетна цена от 20 лв. за общо петте представления. През всичките вечери на „Чудото” залата в НЧ „Напред 1903” бе препълнена с посетители не само от Павел баня, но и останалите общини от областта. 

Селекционер на спектаклите в Националния фестивал бе актьорът Николай Урумов. На сцената в читалището се играха постановките: „Роднини” на Хасковски драматично-куклен театър „Иван Димов“- авторски спектакъл на Орлин Дяков, „Не сме от тях” на Търновски драматично-музикален театър „Константин Кисимов”, „КОМИКадзе НА КРЪСТЮпът” – моноспектакъл на Кръстьо Лафазанов по текст на Елена Начева-Лафазанова – театър „ЕЛА“, „Пестете ни времето” по Чудомир – на театър „АМИ ДА” и „Българи от старо време” на Ловешкия драматичен театър. 

Павел баня бе домакин в продължение на седмица на първото по рода си и мащабите си събитие, посветено на писателя-хуморист и художник Димитър Чорбаджийски – Чудомир, който е родом от село Турия. В последната вечер на фестивала сред зрителите в залата бе и почетният консул на Израел проф. Красимир Методиев. 

Фестивалът имаше конкурсен характер и носеше артистичния псевдоним на твореца – „ЧУДОТО“, както са се обръщали накратко към него близките и приятелите му.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram