Българска викторина събра знаещи казанлъчани в Gardens retro bar&café (снимки)

Изцяло на темата „България“ бе посветен последният куиз, провел се в Gardens retro bar&café в Казанлък. Българската викторина събра 10 отбора от знаещи казанлъчани, които отговаряха на въпроси от различни области, свързани с българската история, постижения, литература, спорт, изкуство. Събитието бе посветено на 3 март.

Хората „с два вагона книги“ трябваше да отгатнат на кого именно принадлежи популярният израз, превърнал се в част от градския фолклор. Почти нямаше отбор, който да не познае автора на фразеологизма – любимеца от екрана и сцената Тодор Колев.

Най-малкият открит засега астероид от астронома Виолета Иванова носи името на Елисавета Багряна – това бе верният отговор на един от въпросите. Авторката на „Звезда на моряка“ имала мечта да види за втори път Халеевата комета, която наблюдавала на 11-годишна възраст. Това и дало повод да кръстят космическото тяло на поетесата.

Състезателите разпознаваха по гласовете именити българи, сред тях Христо Стоичков и Ивет Лалова. А във визуалния кръг разкриваха родни забележителности като село Раювци – българският Стоунхендж, къщата на Васил Левски, Жеравна, българският автомобил „Балкан“, хан Омуртаг и герба на най-старият град в Европа – Провадия.

С цитати на Петя Дубарова и Иван Вазов изненадаха организаторите участниците. „На любовта трябва да се наложи карантина, както на холерата и чумата, от които Тя прави по-големи опустошения“. Откровението на Патриарха на българската литература развесели знаещата аудитория, за която и този път викторината беше освен предизвикателство към познанието, но и забавление, както и възможност за обогатяване на общата култура.

Quiz This стартира на 18 януари в Казанлък и се провежда всяка седмица в Gardens retro bar&café. Събитието набира все по-широка популярност и със светкавична скорост стана тотален хит в Града на розите.

В играта може да участва всеки, който желае да премери общата си култура с останалите участници. Отборите се състезават в шест кръгаОтговорите са екипни и се записват на лист.

Ако търсите събитие, което съчетава знанието със забавлението, то QuizThis Night в Gardens retro bar&café в Казанлък.

Следващият куиз ще бъде на 7 март, вторник.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram