Бузовград отбелязва рождения ден на Ванко с поход до Мегалита

10 месеца, след като пиян шофьор блъсна и уби 14-годишния Иван Седмаков от с. Бузовград, неговите родители, близки и жители на селото ще почетат паметта на детето с поход. Датата 23 септември не е случайно избрана. В този ден той щеше да празнува.

„На 23-ти септември ще направим поход до Мегалита, за да отбележим 15-я небесен рожден ден на Ванко. Приживе е обичал две неща- природата и историята. И като пъзел наредихме идеята в главите си. Ще раздадем вода и плодове, ще има погачи, но не само“, научаваме от инициатора на възпоменанието Йоана Фильова. Идеята да си спомним за това слънчево и прекрасно дете принадлежи на нея, Виктория Аврамова и съмишленици. А случилото се с Ванко – не бива да бъде забравено!

По време на похода ще бъдат засадени 15 дръвчета в “Гората на Ванко”, като вече е получено и разрешението за това от страна на Община Казанлък. Ще бъде направена възстановка на историческа битка, ще се изнесе урок по родолюбие, както и “час” по пътна безопасност.

Фильова отправи покана към всички съпричастни с мъката на семейството и с кампанията за непримиримост към престъпленията, извършвани от пияни и дрогирани шофьори по пътищата, жертва на която стана и детето от Бузовград. Нямаше масовост на протестите, организирани непосредствено след смъртта на детето. „Дано сега да сме повече, да покажем и гражданска позиция“, надяват се организаторите на това събитие в памет на Иван Седмаков:

„Та, към всички казанлъчани и гости на града, ще ви очакваме на 23.09.2023 от 10:00 ч. преди пътеката към “Мегалита” и нека заедно покажем на това съкрушено семейство, че не са сами в мъката си! Нека заедно отбележим това наше, съкровено дете. Защо го правя ли? Защото се моля на Бог всеки ден аз никога да не съм на мястото на Теодора Седмакова, а тя, тя е една силна майка, в чийто очи няма нищо друго освен обич. Очакваме ви!“

При лошо време, походът ще бъде отложен за 24 септември от 10:00 ч.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram