Бузовград блокиран!

Входът и изходът на казанлъшкото село Бузовград са блокирани и няма достъп до селото, съобщава екип на Пресс ТВ. Подстъпите към селището са затворени от протестиращи жители, които пети ден недоволстват заради трагедията, при която загина 14-годишният Иван Седмаков, блъснат от пиян и дрогиран шофьор.

Бузовградчани и днес преминават в знак на протест върху несъществуващата пешеходна пътека в центъра на селото им. С тази си акция те настояват пред властите за поставянето на маркировка, осветление, видеонаблюдение и „легнали полицаи“ като мерки срещу войната по пътищата.

Хората организираха брожението си в социалните мрежи и се заканиха, че няма да спрат ежедневните си протести, докато не се предприемат действия по реализирането на исканията им. Ден след злополучния 11 ноември те стартираха спонтанно кампанията за безопасност на пътя, протестирайки мирно на селския площад, с изключение на вчерашния ден, когато отдадоха почит на трагично загиналото момче с всеобщо бдение.

Ванко, както го наричат всички, днес бе погребан, а цялото село се стече, за да го изпрати.

Инцидентът, при който той си замина от света, стана около 17:30 часа миналия петък на изхода на Бузовград в посока на Розово. Три момчета са престоявали в банкета край пътя, когато с превишена скорост ги връхлита пияният и неадекватен 57-годишен Димитър Косев. От удара Иван отскочил на няколко метра, според прокуратурата, а след настаняваното му в болницата изпаднал в кома. Дете беше интубирано, но не успя да се върне към живота и издъхна на 15 ноември сутринта.

Водачът не е спрял след удара, укрил се е и бе заловен от полицията четири часа по-късно в дома си в село Розово. Пак според прокуратурата той най-вероятно е изгубил контрол над автомобила си и е навлязъл в банкета. Той бивш полицай от несъществуващата вече „Транспортна полиция“.

Водачът е управлявал лек автомобил марка „Опел Астра“ под въздействие на алкохол от 1.38 промила и след употреба на наркотично вещество – метаамфетамин, установени с техническо средство. 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram