Близо 30 пожара са гасили само в събота

Напълно потушени са двата пожара, които пламнаха в старозагорския квартал „Лозенец“ и местността „Зайчева поляна“ вчера около 18:00 часа, съобщава Радио Стара Загора. Няма опасност да се разгори отново и тази сутрин противожарната служба напусна мястото на произшествието. Няма пострадали хора. Били са засегнати 5 дка площ. Огънят е унищожил напълно две постройки с обща площ около 50 кв.м., спасени са други – четири. Горели са сухи треви, храсти и отпадъци.

Небрежност при боравене с открит огън е най-вероятната причина за пламъците.

Средно по 20 пожара на денонощие са гасили огнеборците в Старозагорска област през изминалата седмица. Пикът е бил в събота, когато пожарната се е отзовала на 29 сигнала.

Със заповед на министъра на земеделието д-р Иван Иванов от днес, 25 юли, до 7 август 2022 г. включително се забранява поддържането на постоянно затревените площи и обработваемите земи в състояние, годно за производство, чрез косене. Със същата заповед се ограничава косенето на трева, машинно почистване (мулчиране) и почистването на храсти.
Целта на налаганите ограничения е отстраняване на източниците на опасност за причиняване на пожари. Министерството на земеделието напомня отново, че паленето на стърнища е забранено и се санкционира.

Източник: Радио Стара Загора

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram