Бившето кино в Мъглиж се превръща в галерия и туристически център

В Мъглиж направиха символична първа копка на преустройството на първия етаж на бившето кино в града в туристически център и експозиционна зала. Реконструкцията е на стойност 199 691 лева, от тях 179 722 европейско финансиране.

Финалът на ремонта е планиран за 30 юни догодина.

В експозиционната зала ще бъде изложена сбирката от минерали, която приживе роденият в града проф. Минчо Йовчев подарява на Мъглиж. Тя е втора по големина в България след експозицията на Музея „Земята и хората“ в Софиа, но мъглижката притежава минерали, каквито няма в столичната.

Останалата част от експозиционната площ ще бъде превърната в галерия, където ще бъдат изложени картините от ежегодния пленер, провеждан в Мъглиж. Той се организира от Община Мъглиж и тази година предстои неговото 10-то издание. Традиционно пленерът събира художници от цял свят.  

На церемонията присъстваха зам.-областният управител на Старозагорска област Методи Марков, председателят на Общинския съвет в Мъглиж Мария Костова, зам.-кметовете Рени Малева, Илиян Илиев, предприемачите, гости и мъглижани.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram