Без тържествена сесия и почетни граждани на Празника на розата?

В публикуваната от община Казанлък програма на тазгодишния Фестивал на розата в Деня на Казанлък няма предвидена Тържествена сесия на Общинския съвет. По традиция денят на града се чества в петъчния първи ден от трите кулминационни на Фестивала и включва задължително тържественото събиране на старейшините и обявяването на почетен гражданин на Казанлък.

Празникът през тази година е насрочен за първия уикенд на юни, както повелява общинската наредба, на 3, 4 и 5 юни. На трети юни програмата включва тържествен водосвет за благоденствие и официална церемония по издигане знамето на град Казанлък, но не и тържествена сесия.

През 2020 г. за първи път традицията бе прекъсната и не бе присъдено званието „Почетен гражданин на град Казанлък”. Това е прецедент в градската история, коментираха общественици, свидетели на две епохи в развитието на града.

Най-високото отличие за особено големи заслуги към града, общината и държавата във всички области на обществения живот няма на кого да бъде присъдено през 2020 г, тъй като нямало постъпили предложения в общината, отговориха тогава за Пресс Тв от общинския пресцентър.

Според Наредба №27 за символиката на Казанлък за присъждане на званието предложения могат да правят кметът на община Казанлък, общинските съветници или граждани чрез подписка от най-малко от 90 души. Кметицата Галя Стоянова нямала предвид заслужили и не бе предлагала, общинските съветници също не бях сметнали за необходимо да предложат присъждане на казанлъчанин със заслуги, нямаше и подадени колективни предложения, подкрепени с подписка.

В края на миналата година от община Казанлък излязоха с обръщение кам всички с апел да посочат достойни свои съграждани. Призивът е казанлъчани да помислят и да посочат „живи съграждани, които през годините значително са допринесли за развитието на нашия град. Това може да са личности, изявени в своята сфера у нас или в чужбина, може да бъдат обикновени хора с необикновени, значими постъпки“.

В призива се казваше още: „Търсим хората в активна възраст, които по един или друг начин тежат на своето място и с действията си са предизвикали широк отзвук сред обществтото. Хората, които можем да посочим като добър пример за вдъхновение, мотивация, вяра в успеха на своите начинания“.

Предколедното предизвикателство бе със срок до 23 декември.

На въпрос на Пресс ТВ колко предложения са подадени в община Казанлък и какви хора включват, общинският пресцентър отказа да отговори.

В същото време Казанлък бе напълнен с билбордове и постери с Живка – победителка от телевизионното риалити „Фермата“.

От билбордовете става ясно, че това е проект на община Казанлък за „хора, които вдъхновяват, хора със силен дух, възпитание и трудолюбие“. Рекламните пана съдържат и мото „Аз успях – можеш и ти…!“.

Вероятно традицията за обявяването на почетни граждани е пратена на бунището на историята, а новите и неясни критерии за местни херои се задават от община Казанлък в града, в който живее и работи планетарно популярният учител Теодосий Теодосиев, ултрамаратонецът Ради Милев, спринтьорката и треньорка Петя Пендарева. Само трима от достойния списък, който може да бъде направен от съвсем живи хора, градящи и създаващи други достойни хора.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

One thought on “Без тържествена сесия и почетни граждани на Празника на розата?

  1. Чудя се защо навсякъде из града се виждат билбордове само с образа на Живка от Фермата, нима тя единственият казанлъчанин, който заслужава да се види на билборд. Къде остава титаничния труд на учителят Теодосий Теодосиев например. Има и много други големи имена от града на розите, които ни прославят в страната и извън нея. Смятам, че Община Казанлък просто не е попитала Живка дали може образът и да се слага навсякъде из града, докато господин Теодосиев си живее в града и са възможни конфликти. Много ще се радвам на смислен коментар от страна на Общината, иначе инициативата е много хубава, но се изпълнява в твърде тесни мащаби предвид известните хора, родени в нашия град.

Comments are closed.