Нова роля на държавата във всички сектори и връщане на държавността виждат като основна задача след изборите БСП-ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА

Ds olil

„Аз винаги съм поставял въпроса къде е мястото на държава и държавността в съвременното управление и като икономист, и като политик. Смятам, че е необходима категорична промяна по отношение на мястото на държавата и това е един от стълбовете на модерното ляво управление.  Позицията на десните и на либералните сили е ясна – по-малко държава. Позицията на новите демократи я видяхме – те гледат и на политиката, и на държавата като на „проект“, като на инструмент, чрез който работят политически, финансови, икономически интереси. Аз смятам, че именно разпада на държавността ни доведе до тази тежка политическа криза.“ Това каза по време на среща по покана на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Стара Загора Драгомир Стойнев, водач на листата на БСП-ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА.

На срещата присъстваха подполковник оз Веселин Ангелов и членове на съюза, както и председателят на АБВ и бивш министър на вътрешните работи Румен Петков. Сред гостите бяха генерал-майор Володя Цветанов, бивш Началник на щаба на Военновъздушните сили и бригаден генерал Йохан Петков, бивш командир на 2-ра зенитно-ракетна бригада.

Лидерът на АБВ Румен Петков заяви, че необходимостта от радикална промяна по отношение на държавата и националната сигурност е неотложна. Според него тя минава през разговор между всички политически сили, но на първо място през гласуване. „Това не са избори на кандидатите, това са нашите избори – на гражданите“, каза Румен Петков и призова за активност и подкрепа за разумни и отговорни политически сили в изборния ден. Той посочи, че е важно да се гласува за хора, които са дълбоко и осъзнато свързани с проблемите на региона и посочи Драгомир Стойнев като пример за дългосрочна  и ефективна работа в Стара Загора. „Към момента единственият процес на консолидация в държавата в резултат на необходимостта от постигане на стабилно управление е създаването на БСП-ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА.“, каза той и подчерта, че обединението на лявото е пример за целия политически сектор.

Според Румен Петков „отношението към държавата ни и към институциите  през последните 15 години доведе до три тежки удара в сектора на отбраната. Първо беше съсипана военно-образователната система. Вторият голям удар беше нанесен на състава на армията, като тук не говоря само за бройката. Това в много голяма степен важи за състава на Министерството на отбраната. И третият тежък удар е по въоръжението.“.

Синхронизирана модернизация на въоръжението и техниката за трите вида въоръжени сили и балансирани инвестиции в отбраната между хора, въоръжение и техника, бойна подготовка и инфраструктура, предлагат от БСП-ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА. Те са готови да предложат и проект за изграждане на професионална и финансово обезпечена система за привличане, набиране, подбор и обучение, развитие и задържане на военнослужещите.

„БСП и ОБЕДИНЕНАТА ЛЕВИЦА създадохме управленска програма, в която ролята на държавата е много по-осезаема във всички секторни политики. Говоря за разумна държавна интервенция в ситуация на сериозни трансформации – заради конфликтите близо до нас, но и заради тежката демографска криза, вакуума на пазара на труда, дефицит на енергия в региона, икономическата промяна към икономика на технологии и на иновации, която няма как да се случи без държавата“, каза още Драгомир Стойнев.

В програмата от 100 решения да ускорено развитие на България е записано, че държавата трябва да придобие мажоритарни дялове от енергийни дружества, представляващи национален, стратегически и публичен интерес. От документът става ясно, че социалистите виждат планирането в икономиката като необходимост. „Имаме абсолютно скъсване на връзката между нуждите на икономиката и пазара на работна ръка например. Това, което ние казваме е – държавата трябва да промени структурата на средното образование, държавата трябва да направи промени във висшето образование., за да имаме модерна индустрия и конкурентно производство“, подчерта Стойнев. Във външната политика на държавата също трябва да се „икономизира“ като нашите дипломатически представителства имат като важна отговорност да работят за интересите на българските производители и на продукцията на българската индустрия в чужбина.

„Демографската криза е огромен бич за нас, но едва ли свободния пазар може да реши този проблем. Затова и имаме много силна програма, финансирана от държавата, за насърчаване на раждаемостта и подкрепа за младите семейства. Ето това също е завръщане на държавата. И тук не става въпрос за разходи, а за инвестиция в тези българи, които създават нов живот и продължават нацията, които работят и държат икономиката ни“, подчерта Стойнев.

Той акцентира и върху необходимостта държавата да влезе много радикално и в сектора на земеделието чрез възстановяване на структурата на Напоителни системи и създаване на национална програма „Семейно стопанство“ и на Земеделска застрахователна компания с участието на държавата.

„В програмата ни за всяка секторна политика държавата се завръща. Много сме категорични в образованието – този процес на обезличаване на българските история и култура чрез образователната система трябва да спре. Образованието трябва да създава родолюбиви деца – бъдещите лидери на тази нация в момента са в училище“, каза още Стойнев.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *