Маришкият басейн да получи статут на зона освободена от данъци и държавата ударно да подкрепи развитието на иновационния потенциал на Старозагорско, предлагат от „БСП – ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА“

Голямото предизвикателство е как се подобрява икономическата и бизнес средата в региона на Стара Загора на фона на ситуацията в националната икономика, но и контекста на военни конфликти – в Украйна и особено в Близкия Изток, които носят риск от увеличаване на цената на енергоресурсите. Това заяви Драгомир Стойнев по време на среща с представителите на бизнеса в Стара Загора, организирана от Клуб на работодателя – Стара Загора и КРИБ – Стара Загора.

Заедно с Галина Господинова от листата на „БСП – ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА“, която представи вижданията на социалистите в сферата на образованието, той участва в дискусия с представителите на бизнеса и кандидати за народни представители от други политически сили.

БСП,  предлага една широка инициатива в рамките на ЕС, в която България да се ангажира – за седем години въглищните региони в Европа да бъдат освободени от данъци. Имаме предварителни разговори и съгласие с политически представители от Полша, Чехия, Словакия – държави със силна въглищна енергетика. Целта е да се привлекат инвестиции тук. Смятаме, че ситуацията е благоприятна. КОВИД-кризата показа как се прекъсна връзката между Европа и Азия, как цели производства излязоха извън релси, особено засегнато бе автомобилостроенето. Икономическите и политическите среди в Европа гледат към възможността част от европейските производства, изнесени в Азия да се върнат отново на Стария континент. Смятам, че трябва да сме активни в този процес“, обяви Стойнев.

Той представи и друго предложение от програмата на „ БСП – ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА“ – за активиране на национален инвестиционен ресурс. Бизнесът във висока степен сега разчита на обществени поръчки и на европейско финансиране. В България обаче има един реален инструмент, който се нарича Българска банка за развитие, смятат социалистите. „Наясно съм с репутационната тежест, която има банката. Но тя е резултат от политически натиск и дойде, тъй като ББР не изпълняваше това, за което бе създадена – финансиране на  малкия и средния бизнес. В момента тя разполага от линия от 1,5 млрд. лв. китайски инвестиции. Т.е. банката има ресурс, въпросът е той да бъде правилно администриран. БСП предлага изграждане на регионална мрежа на ББР, която трябва да присъства във всеки областен град и да предложи инвестиционен ресурс на местния бизнес“, каза Стойнев.

Според него държавата и общините трябва да предприемат и много по-решителни мерки за увеличаване на иновационния потенциал на регионите. Драгомир Стойнев посочи и данни от скорошен анализ на Института за Пазарна икономика, според който нивото на иновационен потенциал, на региона около Стара Загора е индексирано със 116 пункта. За сравнение регионът София – Перник – Ботевград има 1032 пункта. Самата община Стара Загора е  с 198 пункта, а София – 1111, Пловдив – 469, Варна – 340. Основните показатели в този Индекс са делът на на хората с висше образование, дял на общата добавена стойност в сектора на Информационни и комуникационни технологии, дял на заетите в иновационни сектори и разходите за научно-изследователска дейност.

Според Стойнев, това означава, че потенциалът на Старозагорско е задържан. „Ако сме наясно, че в средносрочен и дългосрочен план предстои огромна трансформация на въглищната енергетика и съответно на икономиката на региона, какво планираме като стратегия и интервенции чрез публични средства? Говорим, че ще трансформираме икономиката чрез инвестиции в иновации и производства с висока добавена стойност, но в Старозагорско има ли среда това да се случи? Дори да осъществим пробив в ЕС и да обявим въглищните региони в свободни от данъци зони, ще дойдат ли инвеститори?“, попита той.  В какво ще инвестираме средствата от ПВУ?

Пътищата и инфраструктурата и инвестициите в тях са рутинна дейност, те не са център на усилията да подготвим средата за нови производства. Центърът е другаде – модерни университети, модерни системи за квалификация, инвестиции в научно-развойна дейност, полезни модели, пилотни производства, предлагат социалистите в програмата от 100 решения на „БСП – ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА“.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *