Красимир Вълчев, ГЕРБ – СДС: Образованието е стратегически и национален приоритет

Кандидатите за народни представители от коалиция ГЕРБ – СДС в Старозагорски избирателен район Красимир Вълчев и Илиана Жекова проведоха среща с учители от казанлъшки училища и детски градини. 

Красимир Вълчев заяви, че за ГЕРБ – СДС образованието винаги ще бъде стратегически и национален приоритет. Той представи ангажимента на ГЕРБ – СДС за подкрепа на реформи и политики за промяна в доминиращата култура на учене – от заучаване и възпроизвеждане на знания към формиране на умения и нагласи, функционална интелигентност и мотивация за учене. Беше посочен и основният приоритет в тази посока, а именно изработване на концептуално нови учебни програми, които да са с много по-силен акцент върху формирането на отношения/нагласи (възпитание), с облекчено съдържание от 4-ти до 12-и клас, с по-малко фактология, базирана на компетентности, застъпващи социално-емоционалните умения; повече време за упражнения и формиране на умения.

„Една такава реформа изисква политическо лидерство и решителност, последователни усилия, както и постигане на базово съгласие, че учебното съдържание трябва силно да се облекчи, за да освободи време за затвърждаване на знания, задълбочено учене и формиране на умения и нагласи“ – каза Красимир Вълчев.

Кандидатите за народни представители заявиха, че ГЕРБ – СДС ще продължат да надграждат политиките за:

  • Увеличаване на възнагражденията на педагогическите специалисти на ниво над 125% от средната брутна работна заплата за страната;
  • Увеличаване на подкрепата за изграждане и пристрояване на училища, детски градини и ясли с цел преминаване на едносменен режим и преодоляване на недостига на места;
  • Повишаване на средствата за модернизация на кабинетите, класните стаи и спортната инфраструктура в училищата и за създаване на достъпна архитектурна среда;
  • Разширяване на професионалното образование и дуалната форма на обучение; продължаване на политиката за преструктуриране на приема и обвързването му с потребностите на обществото и икономиката; финансиране на ученически практики. 

Красимир Вълчев посочи и ангажиментите на ГЕРБ – СДС в системата на висшето образование за реформи и политики за: 

  • Повишаване на възнагражденията на академичния състав и поддържането им на ниво от 180 на сто от средната работна заплата за страната. 
  • Вменяване на задължения и създаване на стимули за ускорена и учестена промяна на учебните програми.
  • Стимулиране на ученето в специалностите с най-голям очакван бъдещ недостиг на пазара на труда за финансиране на придобиването на повече от една бакалавърска и магистърска степен в системата на висшето образование за специалности с очакван бъдещ недостиг.

За ГЕРБ – СДС на парламентарните избори на 27 октомври 2024 г. се гласува с номер 18.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *