Илиана Жекова: На предизборните лъжи, краката са къси!

Ds olil

Перифразирам тази поговорка, по повод медийна публикация на политически опонент, който твърди, че българското розово масло и етеричните масла остават извън класификацията на опасни продукти, благодарение на ръководството на тази политическа партия.
Необходимо ли е да си приписваме чужди заслуги, за да изглеждаме по-значими в очите на хората?!
Как е възможно да изкривяват фактите, а те както е известно на казанлъчани и всички розопроизводители, са съвсем различни и са следните:
❓Европейската комисия публикува предложението за изменения на регламента CLP в края на 2022 г.‼️

Няколко месеца по-късно кметът на Община Казанлък -Галина Стоянова, първа алармира, че ЕС застрашава бъдещето на българското розово масло и призова държавата да се застъпи за розопроизводителите.
Желанието на Европейската комисия да промени начина на етикетиране на етеричните масла предизвика силни притеснения у българските производители, преработватели и търговци на масло от роза и лавандула, поради потенциалното изискване продукцията им да бъде определена като опасна за здравето и това да повлияе негативно на производството и на пазара на етерични масла.
❇️ В началото на март 2023 год. по покана на Андрей Новаков, евродепутат от ГЕРБ, в Европарламента в Брюксел пристигнаха кметът на Казанлък Галина Стоянова, бившият земеделски министър Десислава Танева и бившият изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“ Васил Грудев. Те проведоха среща с докладчика по Регламента Мария Спираки и с тогавашния български еврокомисар Мария Габриел.
🌹 През месец май 2023 год. всички български евродепутати се обединиха в обща позиция за защита на българското розово масло и внесоха искане в Регламента CLP да бъдат изтрити всички текстове, които разглеждат етеричните масла като химична смес. Искането за изменение беше подкрепено от депутати от пет европейски държави: Франция, Испания, Италия, Румъния и Хърватия.
🌹 По същото време в България, в Казанлък, в рамките на Празника на розата 2023 год. по покана на кмета на Община Казанлък Галина Стоянова, пристигна основният докладчик в Европарламента Мария Спираки, която заедно с Галина Стоянова и Андрей Новаков проведе редица работни срещи в рамките на годишната среща на Международната парфюмерийна асоциация (IFRA) и Българската национална асоциация за етерични масла, парфюмерия и козметика.
🌹🔹 През септември 2023г. кмета на община Казанлък, Галина Стоянова със съдействието на Андрей Новаков, евродепутат от ГЕРБ, инсталираха в Европейския парламент реплика на традиционна българска инсталация за дестилиране на розово масло. Инициативата имаше за цел да подчертае безвредния процес на производство на масло от българска маслодайна роза, неговия чист произход и благотворно влияние. Инициативата привлече вниманието на стотици евродепутати и представители на европейската администрация.
‼️ След тази инициатива за българското розово масло беше направено изключение, то да не попада в обхвата на европейския Регламент за класификация, етикетиране и опаковане на химикали (CLP).
Така, че нека истината не се изкривява и да се знае, че:
📣 Галина Стоянова, кмет на Община Казанлък, първа сезира държавните институции за проблема с начина на етикетиране на розовото масло, и защити традиционния поминък на хората от Долината на розите.
🌹 Няма да се принизявам до низостта на другите политици и ще отчета заслугата на всички бъларски евродепутати, които във важен за България момент, бяха единни и защитиха символа на България- розовото масло!
Така се работи ЗА БЪЛГАРИЯ!

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram