Избори 2 в 1 в България: Цветни бюлетини, 4 урни и повече пари за протоколи без грешки

Днес избираме следващите 240 представители за 50-ото Народно събрание. Това са шестите избори, които се организират за последните три години, след като нито едно Народно събрание не успя да формира редовно правителство, което да задържи с гласовете си за повече от 9-10 месеца.

Така след редовните избори през април 2021 г, за пети път българите гласуват предсрочно за Народно събрание.

Днес, 9 юни, в България ще се проведат и европейските избори, с които ще изпратим своите 17 представители в Европейския парламент. За първи път тези два вота ще съвпаднат.

В страната изборният ден ще започне в 7:00 часа и ще приключи в 20:00 часа. Изборният ден може да бъде удължен и до 21 часа, ако пред секцията има негласували, но искащи да упражнят правото си на глас избиратели.

За секциите извън България гласуването започва в 7:00 часа и приключва в 20:00 часа, съответно в 21:00 часа местно време.

събрание. В 388 секции ще има двоен вот – за членове на Европейския парламент от България и за народни представители в българското Народно събрание. Те са в 57 държави

Видеонаблюдение и видеозаснемане ще има в 11 635 секции в страната.

Освен това и за първи път от 20 години отново ще пускаме цветни бюлетини. Решението бе взето от ЦИК, за да не се объркват избирателите. За Народно събрание надписите, номерата и защитната лента на гърба са зелени, а за Европейския парламент – сини. 

При разпечатването на машинните бюлетини, тези за Европейски парламент ще са по-къси, а за националния – по-дълги. Преди да ги пусне в урната, член на комисията им слага по един печат. Заради смесеното гласуване в секциите ще има и по 4 кутии за бюлетините.

още една сериозна разлика при тези избори – ще има два избирателни списъка. Това се налага, тъй като за Европейски парламент има изискване за уседналост – гласоподавателят трябва да е живял поне през последните три месеца на територията на Европейския съюз.

За да стимулират секционните избирателни комисии, от ЦИК гласуваха и допълнително възнаграждение от по 25 лева на човек за тези състави, които предадат протоколи без грешка. По-високо е и основното им заплащане – по 275 лева за председател и по 234 лева за член.

Двойно повече числа за обработка, 2000 служители, които да пресмятат данните от гласуването и денонощна работа – това се очертава да е картината след края на изборния ден. От ЦИК обаче обещаха да няма забавяне при обработката на резултатите и окончателните резултати да излязат в срок.

Източник: Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram