Д-р Калин Калинов: „Възраждане” ще се бори за хранителен суверенитет на България

Д-р Калин Калинов от „Възраждане“ е единственият кандидат от Казанлък в изборите за Европейски парламент. „Възраждане“ е с бюлетина номер 12, а д-р Калин Калинов е с преференция 108.

Здравейте, д-р Калинов. Какво Ви мотивира да участвате в изборите за Европейски парламент?

Здравейте. Първо искам да благодаря на казанлъшката организация на „Възраждане” за номинацията и на националното ръководство за гласуваното ми доверие да бъда кандидат в листата на партията за Европейски парламент. Ние от „Възраждаме“ дълги години водим борба за независимост и суверенитет на България и смятаме, че тя днес преминава чисто исторически и през европейските избори. За мен е чест, че с моята експертиза и натрупания опит в различните каузи през годините ще имам възможността да отстоявам позициите на „Възраждане” в дебата за бъдещето на Европейския съюз.

Какви са проблемите на Европейския съюз и позициите на „Възраждане” за тяхното решаване?

В Европейския съюз протича опасен за националните държави процес на федерализация. Постепенното превръщане на Съюза в свръх-държава с централизирана власт, лобистките политики в полза на транснационалните корпорации и налагането на фалшиви евроатлантически ценности изкривяват първоначалната много добра идея за създаването на обединена Европа като Съюз на суверенните държави с културен обмен и  икономическо сътрудничество. Целта на европейските политици след Втората световна война е била на първо място в Европа да цари мир. Вие виждате обаче, че сегашният европейски елит не само не се опитва да намери мирно решение на конфликта в Украйна, но и води политика за изостряне на отношенията между колективния Запад и Русия. Ние от „Възраждане“ смятаме, че България винаги трябва да защитава националния си интерес и в никакъв случай не бива да участва във военните действия. Нещо повече, ние искаме нашата страна да бъде равноправен партньор на всички държави и представителите ни да отстояват активно интересите на България. „Възраждане“ ще се бори за предоговаряне на условията за членство на България в Европейския съюз. Сегашните условия, договорени от политиците на т.нар. преход, съсипаха българската енергетика и унищожиха нашето селско стопанство. От изключително значение също са и темите за запазването на българския лев, спирането на нелегалната миграция, двойния стандарт при храните и свободата на словото.

Кои са Вашите лични цели, които искате да осъществите, ако бъдете избран за член на Европейския парламент?

Нека поговорим за лицемерието на Европейската комисия по отношение на производството на розово масло, както и за замърсяването на природата с формалдехид. От една страна виждаме, че беше направен опит да се забрани или силно ограничи използването на розово масло в различни крайни продукти поради това, че е смятанo за агент, засилващ алергичните реакции. Според Европейската химическа агенция двата основни компонента на розовото масло – гераниол и цитронелол, са твърде опасни и причиняват дразнение на кожата, т.нар. сенсибилизация, но в същото време по отношение на летливите органични замърсители на въздуха, които са доказани алергени и канцерогени, липсват регулации за индустриалните емисии в Европейския съюз. През последните години се наблюдаваха множество протести срещу замърсяванията с формалдехид в Словения, Германия, Румъния и България, но въпреки това на европейско ниво не се въведоха необходимите нормативни изисквания за регулацията на подобен вид летливи съединения, представляващи основен риск за качеството на атмосферния въздух. Към това можем да добавим и липсата на контрол на концентрацията на формалдехид във водите, а е показателно, че има такава необходимост. Например в Дания вече са въведени законодателни промени, касаещи наличието на това вещество във въздуха и водите. В България възникна такъв проблем в Розовата долина в с. Горно Сахране, общ. Павел баня, но благодарение на активното гражданско общество и „Възраждане” успяхме да спрем инвестиционното намерение на конкретната дървопреработвателна фирма за химическо производство на формалдехид в особено големи размери. България трябва да развива своето розопроизводство, а в Европейската комисия трябва много добре да бъде обяснено какво уникално богатство представлява българското розово масло. Липсата на лицемерие и истинската загриженост предполагат взимането на решение за финансово подпомагане на българските розопроизводители, а не провеждането на политика, която унищожава традиционен за България поминък, с който би трябвало да се гордее и Европейският съюз.

Какво е Вашето мнение по отношение на развитието на селското стопанство и реализацията на селскостопанската продукция в рамките на ЕС?

 „Възраждане” ще се бори за предоговаряне на неизгодните за България квоти за селскостопанска продукция. Нашата страна беше една от водещите държави в Европа по отношение на производството на храни. През последните 17 години, откакто България е член на ЕС, наблюдаваме единствено несправедливо разпределение на европейските субсидии за страните членки, огромна корупция при усвояването на еврофондовете и липса на работеща национална стратегия за развитие на селското стопанство. Голям проблем е също, че окрупняването на земеделските производители доведе до облагодетелстването на малък кръг хора, което на практика нанесе много сериозни щети на дребния и средния бизнес в сектора. Днес едва 20% от пазара на храни в България са българско производство, а останалите 80% са внос. България трябва да възстанови своя хранителен суверенитет и ние от „Възраждане” ще защитаваме тази позиция на всички възможни фронтове.

Занимавали сте се контрол на качеството на храните. Какво бихте направили в това отношение?

Важна тема, свързана с хранителния суверенитет, е и наличието на двоен стандарт при храните в ЕС. Необходимо е въвеждането на допълнителни ограничения по отношение на използването на добавки, като трансмастни киселини, палмово масло, мононатриев глутамат, хидролизирани протеини и ГМО. В края на 2023 г. Европейската комисия одобри пускането на пазара и на два вида насекоми в храната – „частично обезмаслен прах” от домашни щурци и малък брашнен червей. Безумна е политиката на Европейския съюз, това е политика на двойни стандарти и лицемерие! Вместо да се възползва от географските особености и природните дадености на своите страни членки  и да развива селскостопанските райони, въвежда лобистки поправки в полза на транснационални компании и унищожава традиционните селскостопански производства. Има какво да се направи, за да се прекъсне този вреден за всички страни членки процес. Нужно е само наличието на повече разум и добра воля за промени, които да бъдат полезни за всички!

Благодаря Ви, д-р Калинов, желая Ви успех!

Гласувайте за д-р Калин Калинов, с номер 12 и преференция 108!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram