Драгомир Стойнев: След изборите е важно да се включим към страните, искащи предоговаряне на Зелената сделка, но това няма да стане, ако управлението на Сглобката продължи

Ние вече сме дали, това, което се изискваше от нас от ЕС по отношение на намаляването на въглеродните емисии. Намаляването на емисиите трябва да е на база на приноса на всяка страна-членка, а не налагано административно. България вече е постигнала 43% намаляване на емисиите на парникови газове към 2022 спрямо 1990 г. Това каза Драгомир Стойнев, водач на листата на „БСП за България“ в 27 МИР-Стара Загора на среща в Гълъбово.

Към момента единна българска позиция за съдбата на комплекса няма е мнението на БСП Така че освен рисковете от сегашните параметрите на Зелената сделка има и вътрешен риск. На реформата на въглищната енергетика се гледа като на усвояване на средства за нови проекти, а не като на път за модернизиране и удължаване на живота й.

„Две са важните неща след изборите – да се включим към страните, искащи предоговаряне на параметрите на Зелената сделка и цената на въглеродните емисии, но национална, а не с бизнес-позиция, подготвена от НПО организации. Вътре в страната блоковете на ТЕЦ Марица Изток да бъдат включени на регулирания пазар, което ще гарантира работата им“, заяви Стойнев.

БСП предлага  адекватна на реалността тук, в региона, социална програма. Част от нея е предпенсионен отпуск (в рамките на 5 години преди пенсиониране) по време на който миньорите ще получават 80 процента от заплатата си, ако не си намерят алтернативно работно място.

БСП предложи и въглищните региони в Европа да бъдат преобразувани в икономически зони, освободени от данъци. през годините Европа изнесе своето индустриално производство в Азия и видяхме негативните ефекти от прекъсване на доставките по време на Ковид кризата. Исторически шанс е сега отново да си върнем тези индустрии в Европа.

„Решенията не се вземат на жълтите павета, решенията се вземат от хората чрез гласуване, затова е важно участието в изборите, важно е и да се гласува с разум“, заяви Стойнев.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram