Драгомир Стойнев: Необходимо е партиите да започнат да си говорят за политики

Ds olil

„Ние направихме своята коалиция в ляво, обединихме се. Показахме, че в света в който живеем, на разделение, на отчуждение и хвърляне на кал, може да се подаде ръка и заедно да търсим доверието на гражданите.“ Това заяви в ефира на Дарик Радио водачът на листата на БСП – ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА в Стара Загора и Разград Драгомир Стойнев на въпрос защо БСП е станала желан партньор от доста партии в едно бъдещо управление.

Според него, ако прeди политиката се е базирала на „отрицанието и на отхвърлянето на каквото и да било друго предложение от страна на друга политическа сила, сега готовността за диалог е видима, защото ние трябва наистина да решаваме проблемите на българските граждани”.

Стойнев подчерта, че БСП е опитна и традиционна партия, която не прави сметки предварително за след изборите и иска да види и какви политики биха предложили другите партии. След това и след решение на колективните органи на партията и коалицията по думите му,  ще можем как дадем конкретни отговори за отделни партии. Той заяви, че левицата е провела позитивна кампания, в която е представила своята платформа от 100 решения във всички сфери на политическия живот.

„Трябва да започнем политическите партии да си говорим по политики, защото изоставаме във всички сфери, не само спрямо западноевропейските ни партньори, но и на Балканите“, коментира социалистът.

Според него за левите е важно да разберат как мислят да се справят останалите партии от 51 – то Народно събрание с най-големия проблем – демографската криза, с предоговарянето на „Зелената сделка“, с повишаването на качеството на образованието и здравеопазването. „Ние изложихме своите идеи, но за съжаление не видяхме подобна готовност от останалите политическите сили.“, обясни той.

Стойнев подчерта, че в лявото пространство днес е само БСП – ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА,  а десните  не могат да се съберат и да се обединят.

Драгомир Стойнев каза, че БСП е успяла да постигне не малко в предишното Народното събрание именно в политики, достигащи до всяко семейство – безплатни учебници за децата от 1 до 12 клас, постигане на споразумение за минималната работна заплата като 50% от стойността на средната за предходната година.

НА въпрос за „Зелената сделка“ Стойнев обясни, че до 2030 г. трябва да намалим нашите въглеродни емисии с 55%. Той припомни, че България  вече е постигнала редуциране спрямо 1990 г. от 43 %, Румъния – 55%, Естония – 75 %, но богата Франция, ги е намалила едва с 18%, Холандия с 19%, а Испания и Австрия увеличават своите емисии. Социалистът бе категоричен, че бедните държави спазват критериите, а богатите – не. Този процес води до убиване на българската енергетика и категорична загуба на конкурентоспособност. Това е и причината за настояването на социалистите България, заедно с останалите засегнати държави да търси предоговаряне на Зелената сделка. „„Ние предлагаме за държавите, които спазват критериите цената на въглеродните емисии да бъде 10 евро, а на тези които покачват нивото им, цената да бъде 80 евро, както е в момента“, обясни бившият енергиен министър.

На въпрос за данъчната ни система Стойнев заяви, че искаме да живеем в Европа, но не и да имаме европейски данъци. Според него данъчните промени трябва да започнат с необлагаем минимум за хората, работещи за минимална заплата. Той подчерта, че на фона на тези хора има банки които за 6 месеца са събрали от българските граждани 2 млрд. лв. от такси и комисионни. „Към тези финансови институции трябва да има един по-справедлив данък, който да ги облага“, заключи Драгомир Стойнев.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *