БСП-ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА: С десни политики няма да спрем демографския срив и да се съхраним като нация

„На България й трябва друга алтернатива, десните правителства показаха, че политиката им е изчерпана. Имаме проблем на проблемите и това е демографската криза – българите изчезваме като нация. Това пряко се отразява върху икономиката ни. Ние не сме и няма да бъдем конкурентоспособни, докато не спрем демографския срив.“ Това каза по време на срещи с хората в с. Главан и в с. Горно Сахране Драгомир Стойнев, водач на листата на БСП-ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА за 27 МИР – Стара Загора.

Според него докато в дясното и либералното пространство се произвеждат скандали и конфликти, социалистите предлагат държавата да заеме много по-активна роля в образованието, здравеопазването, социалната политика и да инвестира в развитието на най-ценния ресурс – хората.

На срещата в с. Главан подкрепа за БСП-ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА изрази и ген. Шивиков.

В Главан и в Долно Сахране Драгомир Стойнев представи и лицата от листата – млади и активни работещи хора, наясно с реалността в областта – Неделчо Маринов, който е ветеринарен лекар и областен председател на БСП, Моника Динева, адвокат с дългогодишна практика и опит на юристконсулт в здравеопазването, Галина Господинова – мениджър в частния сектор с голям опит, чиито корени са от с. Главан.

„В момента тече битка за държавата – дали тя да продължи да е инструмент за разпределяне на милиарди през бюджета в неработещи политики, от които изтичат пари към частни интереси, или да бъде реформатор, който да направи така, че да се създаде здравна, образователна, социална и икономическа среда, която да позволи на младите и активните хора да се развиват тук, в родината си.“, каза още Стойнев.

Социалистите искат точно такава роля на държавата и във всяка една от политиките си са заложили мерки в тази посока. „Ние не предлагаме само насърчаване на раждаемостта чрез изплащате на еднократна помощ от 5 000 и 10 000 на работещи родители, ние предлагаме и данъчна ваканция за тези родители, когато са с висше образование и са останали да работят по специалността си тук. Ние им даваме и безплатни лекарства по рецепта за децата им до 16 г., подкрепяме ги и чрез субсидиране на покупка на първо жилище. Предлагаме и по-добра транспортна свързаност между малките населени места и градовете, за да могат те да пътуват спокойно. Предлагаме и мобилни аптеки там и задължителни денонощни аптеки във всяка община. Искаме и нормативна промяна на храненето в детските градини и училищата, където да се използват екологично чисти и български продукти“, каза още Стойнев.  Той подчерта, че програмата е мислена така, че да донесе промяна във всички аспекти на бита и ежедневието на хората.

БСП-ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА остава твърдо и в грижата за хората в третата възраст. „Една част от икономиката ни се крепи на активни хора в пенсионна възраст, които компенсират липсата на млади специалисти“, каза той. На тях, но и на тези, които се излезли от пазара на труда държавата трябва да гарантира достатъчно доход, социални и здравни услуги, за нормален живот.

В програмата си от 100 решения за ускорено развитие на България БСП-ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА  е записала безплатни лекарства за всички възрастни хора над 75 години, осигуряване на достъп до здравни услуги в малките общини и населени места  изпреварващ ръст на пенсиите спрямо ръста на БВП – планирани минимум 5% годишно с добавен процентът на инфлацията на годишна база, като през 2028 г. минималната пенсия следва да достигне от 580 днес до 850 с добавен ръст на инфлацията.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *