Шахматният талант Ния Малчева ще атакува титлата и на Европейско първенство в Турция

Проблемът с пътуването на казанлъшката шахматистка Ния Малчева за участието в Европейско първенство за деца и младежи в Турция вече е разрешен, съобщиха от семейството на 8-годишната шампионка на България. Намеса оказва и министърът на младежта и спорта в служебния кабинет Весела Лечева. „Написах писмо до г-жа Лечева, която веднага задейства изпълнителния директор на БФШ 1928 да направи плащането. На 1.11 (вторник), необходимата такса за участие на Ния бе направена, а днес организаторите на ЕП в Анталия потвърдиха получаването на необходимата сума“, разказва майката на състезателката Айтен Джамбазова. Именно тя алармира преди дни за забавяне на превода от страна на Федерацията към организаторите на Европейското състезание в Турция.

Сега, когато финансови спънки пред участието на Ния вече не съществуват, пожелаваме успешно представяне на младата ни надежда в шахмата на престижния спортен форум, който започва на 5 ноември и ще продължи до 15 ноември в курорта Анталия.

В първенството на стария континент ще участват най-успешните състезатели на своите държави от 8 до 18 години, разпределени в шест възрастови групи.

В края на лятото на 2022 г. Ния Малчева грабна шампионска титла от първенството на ЕС в Чехия. Тя бе единственото българско момиче в групата до 8 г., успя да спечели 4 партии, направи 2 ремита и допусна едва 2 загуби. Така с актив от 5 точки след 9 изиграни кръга Ния се класира на първо място сред момичетата до 8 г., завоюва титлата и златния медал от първенството на Европейския съюз под патронажа на ЕШС. 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram