Христослава добави още медали към колекцията си

С два златни медала от 5-тия Национален турнир по плуване за деца с двигателни и ментални затруднения, провел се в София, се завърна казанлъчанката Христослава Колева. Нейни треньори са Теодора Петкова и Слав Петков.

Състезанието бе организирано от Фондация“ Воден път“ – първата организация в България, въвела водната рехабилитация за деца с двигателни, ментални и сетивни нарушения. Основната й дейност е насочена към водната рехабилитация и адаптираното плуване.

15-годишната Христослава вече има няколко скъпи трофея от състезанията по плуване.

Влиза за първи път в басейн на 9 години. Обучава я треньорът Светлана Кръстева от СК „Траяна“ Стара Загора. Христослава обиква спорта и продължава своята подготовка при Теодора Петкова. Следват много упорити тренировки преди председателят на ФАФА – Федерация адаптирана физическа активност Балкани и Черноморска област – Слав Петков да я забележи. Заедно с другите специални спортисти казанлъчанката се явява на международни състезания в Македония, Сърбия, София, Пазарджик, както и на европейско първенство в Чехия, като печели 11 медала по плуване – пет златни, три сребърни и три бронзови. През 2019 г. трудът на Светлана Кръстева, Теодора Петкова, Слав Петков и Христослава Колева е признат и тя е наградена с почетен медал от министъра на младежта и спорта Красен Кралев.

Тя получи и специална награда в класацията Спортист на годината на Казанлък за 2019 година. За първи път комисия по избор отличи състезател със Синдром на Даун за заслуги.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram