Трио от Казанлък Волей – Багира блести на евроквалификациите на девическите националки

Трио от Казанлък Волей – Багира блестна по време на европейските квалификации на девическите националки на България до 19 години, и допринесе много за класирането им на финалите от Европейското първенство в Естония и Финландия.

Старши треньорът на представителния женски тим на розите Петър Дочев, който е начело и на националния отбор за девойки старша възраст, заедно с неговите възпитанички от казанлъшката волейболна школа – центъра Елица Баракова и диагоавла Йоана Николова от Казанлък Волей – Багира имаха голяма заслуга за големия и безапелационен успех на нашите.
Петьо Дочев отново се доказа като голям специалист и блесящ треньор, тактик и ръководител, а Ели и Йони бяха едни от двигателите на отбора му, с най-постоянни и стабилни игри във всички мачове.
Баркова игра успешно като титулярка и в трите срещи на нашите в Самоков – срещу Азербайджан, Австрия и Русия, а Николова влизаше пък винаги повече от успешно на смяна и се оказа скрития коз на Дочев по диагонала. Двете казанлъчанки са и с отлични показатели от представянето си, сочи статистиката.

В битката за първото място в групата момичетата на Петър Дочев се наложиха с 3:1 (21:25, 28:26, 25:23, 28:26) над силния тим на Русия и така си осигури директна виза финалите. Сборная пък ще трябва да премине още един кръг квалификации през юли, за да стори това.
26 точки за България записа капитанката на тима Гергана Димитрова (2 блокади, 50 % в нападение), а Мирослава Паскова добави 23 (1 ас, 3 блокади, 44 % в атака).  Българските състезателки показаха доминация на блокада с 12 точки на този елемент срещу 10 за Русия.
За Сборная по 15 точки направиха Ангелина Сперскаите (1 ас, 2 блокади, 50 % в нападение), Анастасия Барчук (2 аса, 4 блокади, 56 % в атака) и Татяна Юринская (1 ас, 29 % в нападение).

По регламент само първият от всички седем европейски квалификации получава директна квота за шампионата на Стария континент. Вторите отбори от класирането и най-добрият трети се разпределят в 2 групи и участват на допълнителна квалификация от 11 до 13 юли.

Ето какво каза столичният спец веднага след успеха над Русия:
„В първия гейм резултатът беше в полза на рускините, защото знаехме срещу какъв съперник се изправяме и това сякаш ни повлия. Мисля, че точковата разлика, която направихме във втория сет ни помогна и ни „отвори очите” ,за да си повярваме и да видим, че можем.  Благодарен съм на момичетата, че показаха сърце и желание за победа в ключовите  моменти. Като особено силен компонент в нашата игра мога да отбележа сервиса. Но искам да допълня, че според мен се представихме добре като цяло. Не искам да говоря още за Европейското, първо имаме подготовка и ако протече всичко нормално, се надявам на добро класиране”, коментира Дочев.

Снимка: BGvolleyball.com 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram