Тошко Ангелов -най-добър сред българите в Румъния

Състезателите на КК „Варна“/с Тодор Ангелов от Казанлък/ за пръв път участваха в най-мащабното състезание по планинско колоездене на Балканския полуостров „Прима евадаре“ или на български „Първо бягство“ се организира за пети пореден път от румънския отбор „NoMad Merida Racing“ и привлича изключително много участници от Румъния и много други държави. Тази година се включиха рекорден брой състезатели и  финиширалите бяха около 2700. Въпреки че състезанието се води планинско колоездене, маршрутът съвсем не е планински и за 60-те километра на маршрута, общата положителна денивелация не достига и 100 м. Това прави състезанието много бързо и динамично.
Много важен фактор за бързото придвижване по маршрута се оказва първоначалното позициониране на състезателите, тъй като след 3 км. трасето навлиза в няколко километра „сингъл трак“ и не е лесно 3000 участници да карат по тясна пътечка с много завои в гората. Разбира се, организаторите са предвидили начин за справяне с това като предстартовото подреждане става по предварително раздадени номера според бързината на състезателите, така че елитните състезатели получават предна позиция.

Тодор Ангелов от Казанлък премина трасето за под 2 часа: на 4 минути след победителя Лучан Логиган (от отбора на „Идеал Гайгер“) и на 30 секунди след Уоутър Клепе („Рам Байкс“). Последният,който няма загуба в България бе победен именно от местен талант-Александър Алексиев в „Долината на розите“. Позицията на Ангелов в „нашата северна съседка“ е осми в категорията „Елит“ и девети в общото класиране,което е най-добро сред българите. Тошко сподели, че всички румънци са карали много задружно в групи, както и са прилагали различни тактики за спечелването на тази много оспорвана категория.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram