Сезонът в атлетика започва с Мемориал „Цветанка Христова“

За поредна година се провежда мемориалният турнир в памет на една от най-големите ни атлетки Цветанка Христова. С него днес ще бъде даден официално старт на сезона на открито.

Дванадесетото издание на мемориала се завръща на Националния стадион“Васил Левски“ след 2 години, тъй като през 2020-а година турнирът не се проведе поради извънредното положение и пандемията от коронавирус. Тази година състезанието е посветено изключително на дисциплината на Цветанка – диск, където ще има надпревари за девойки, юноши, жени и мъже. В още една дисциплина по хвърляния – копие ще участва Михаела Петкова, която има амбиции за покриване на олимпийски норматив и призово класиране на европейско първенство за младежи и девойки под 23 години.

С турнира започва и набирането на точки във веригата за млади таланти „А1 атлетика за младежи“, която е за картотекирани в БФЛА състезатели родени през 2010-а, 2009-а и 2008-а година. Те ще се състезават на трибой – 60 м, скок дължина и 600 м за момичета и 800 м за момчета. 

Програмата за турнира вижте тук

Цветанка Христова е една от най-добрите атлетки в 90-годишната история на българската лека атлетика.

Родена е на 14 март 1962 г. в Казанлък. С града на розите е свързан целия живот на отдадената до последно на спорта именита атлетка. В детските си години тя тренира при София Пеева. По-късно с нея работи един от най-големите специалисти в атлетическите хвърляния – Петър Рахманлиев. Под негово ръководство Цветанка се усъвършенства в дисциплината мятане диск и постига забележителни успехи.

През 1979 г. Христова печели първия си медал (бронз) от европейско първенство за девойки, а в 1982 г вече е европейска шампионка за жени в Атина. Безспорно най-големите върхове в кариерата й са олимпийските медали от Сеул 1988 г. (бронз) и Барселона 1992 г. (сребро), както и световната титла през 1991 г. в Токио.

Тя е световна студентска шампионка от 1987 г. в Загреб, втора на същия форум през 1985 г. в Кобе, Япония, сребърна медалистка от европейското първенство в Щутгарт през 1986 г. През същата година Христова печели веригата Гран-при на диск и е трета в генералното класиране от всички атлети.

Националният рекорд на Цветанка е 73.22 – осмо постижение за всички времена. Христова десетки пъти е печелила държавните шампионати в дисциплината.

След пика на кариерата си тя се отдава на треньорска дейност, а нейни възпитаници са били националния рекордьор на копие Кольо Нешев, Румяна Карапетрова, Енчо Щерев, медалистката от параолимпийските игри в Пекин 2008 – Даниела Тодорова и много други млади хвърлячи. Цветанка също поддържа форма и участва на световното първенство в Атина през 1997 г. и олимпийските игри в Гърция през 2004 г.

На 13 ноември 2008 г. славната атлетка си отива от този свят само на 46 години покосена от коварна болест – рак на белите дробове.

В нейна памет ръководството на спортен клуб „Юниверсал” организира традиционен турнир за деца. Името й носи лекоатлетическия клуб в Казанлък, а паметна плоча на входа стадион „Севтополис“ ни посочва „втория роден дом“ на прочутата атлетка – мястото, в което прекарваше по-голяма част от времето си, обучавайки младите надежди на Казанлък в атлетиката.

Източник: сп. „Атлетика“

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram