Радослав Георгиев: Оставих душата си на тепиха!

Класиците приключиха със сребро, два бронза и олимпийска квота участието си на Европейската квалификация в Будапеща от 18 до 21 март. Столицата на Унгария бе домакин на 280 спортисти от 35 различни държави на квалификацията, като двамата най-добри борци във всяка категория класират нацията си за олимпийските игри в Токио през август.

Кирил Милов, който си спечели виза с класирането си на финала при 97-килограмовите, не излезе срещу финландеца Арви Саволайнен и остана със сребро. За бронзовите отличия се пребориха Дейвид Димитров (67) и Даниел Александров (87). В малкия финал Димитров срази Дониор Исламов (Молдова) с 9:7, а Димитров надделя над швейцареца Рамон Бецщарт с 5:1.

Айк Мнацаканян (77), който бе грубо ощетен в полуфиналите срещу руснака Чахиркин, не излезе в схватката за бронза срещу Виктор Немеш (Сърбия) и остана пети.

На пето място се нареди и казанлъчанинът Радослав Георгиев, който загуби в последната си схватка от унгареца Адам Варга с 1:3 в категория до 130 кг. Георгиев направи успешен старт в квалификацията, надигравайки след умело проведена схватка сърбинът Бобан Живанович със 7:3 технически точки. В осминафиналите той елиминира и Микола Кучми от Украйна, а на четвъртфиналите срещна руснака Сергей Семьонов – двукратен световен шампион и бронзов медалист от Рио. Георгиев отпадна с 0:8 след схватката с него, но успя да продължи напред. В последното си излизане на тепиха обаче загуби от унгареца Адам Варга с 1:3 и пропусна шанса си за Токио.

България вече има 5 квоти в борбата, спечелени от Кирил Милов (97)  при класиците, Георги Вангелов (57) в свободния стил, както и от Тайбе Юсеин (62), Миглена Селишка (50) и Евелина Николова (57) при жените.

Представянето си в Будапеща Радослав коментира с пост в социалната мрежа: „Оставих душата си на тепиха, но за съжаление днес това не беше достатъчно. Със смесени чувства съм, понеже малко не ми достигна, но това е борбата – победи и загуби, от едните черпим просто удовлетворение, а другите ни учат и мотивират. Войната е в залата, а състезанието просто празник. Благодаря на всички приятели за подкрепата, на треньорския щаб и най-вече на моето семейство, без вас нищо не би имало смисъл. За следващия турнир ще направя всичко по силите си, за да донеса още една квота на родината си!

Последната олимпийска квалификация е в София (6-9 май), на която финалистите получават визи за Токио 2020.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram