Планинари ще почетат паметта на Атанас Скатов с ново изкачване на връх Кутелка

На 5 февруари, неделя, се навършват две години от смъртта на алпиниста Атанас Скатов. В негова памет семейството и приятели отново се организират да изкачат любимия му връх Кутелка над град Сливен. Планинари от Павел баня и Казанлък също се наговарят да участват в поклонението. Сборният им пункт е площад „Хаджи Димитър“ в гр. Сливен. От тук участниците в похода ще потеглят от 10:00 часа. към старопланинския връх. Сред организаторите на похода е Кольо Кавръков, председател на на ТД „Еделвайс“ в Павел баня.

Началото на прехода е от местност „Селището“ в 10:30 часа, а продължителността му – около 2-3 часа, като подходящата зимна екипировка е повече от задължителна, предвид суровите условия в планината.

Скатов загина при изкачване на К2 Каракорум в Хималаите в този ден през 2021 година. Алпинистът е изкачил 10 от 14-те върха с височина над 8000 метра, като един от тях покорява два пъти. В едно от изкачванията си е без допълнителен кислород, а на три от походите си – без личен шерп. Скатов е първият българин, изкачил седемте континентални първенци. (т. нар. Седем върха (2013 – 2017). Той е и първият веган, изкачил Еверест. Загива на 5 февруари 2021 г. след неуспешен опит за изкачване на К2, при падане на слизане от лагер 3.

Последните десетина години от живота си Скатов посвети на планините и на каузата за опазване на природата и за здравословен начин на живот.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram