От спортната памет: Най-бързата бяла жена взе сладка победа в Бирмингам

На днешната дата през 2001 година най-добрата българска спринтьорка в началото на новото хилядолетие – казанлъчанката Петя Пендарева ни даде още един повод за гордост. Спомнихме си за нейния успех благодарение на „Живата памет“ – най-новият проект в сайта ни, радио-дневник на живота в Розовата долина, продукт на десетилетия журналистически труд.

В силен международен турнир в Бирмингам в този ден Пендарева, наричана най-бързата бяла жена, стана победителка в дисциплината 60 м. гладко бягане с време 7 сек. 20 стотни. 

Петя Пендарева е една от най-успешните български спринтьорки, родена в Казанлък, нейният дом винаги е бил тук. Кариера й започна, след като се Анелия Нунева излиза от състезанията и преди да се появи следващата ни звезда в атлетиката – Ивет Лалова. Дълги години Петя израстваше, а резултатите й ставаха все по-добри.

С много постоянство, заедно с треньора си Детелин Маслов, настоящият треньор на децата в СКА „Пендарева“, постигна отлични представяния и резултати на международната писта. Личните й постижения на 100 м са 11.12 сек, с което стана 6-а на европейското през 1998 г., а 4 години преди това бе финалистка, а в щафетата 4 по 100 м има бронзов медал. През 2000-а Петя стана европейска вицешампионка в зала на 60 м.

Голямата изненада казанлъчанката поднесе на световното в зала през 2001 г. на 60 м. След изумителен полуфинал, където тя записа 7.04 сек, вече всички очаквахме медал, дори световната титла. На финала обаче бягането на Пендарева не се получи по желания от нея начин и завърши 6-а за 7.15 сек.

Петя Пендарева продължава да твори история, предавайки опита си на подрастващите. Нейни възпитаници участват в лекоатлетическите турнири на БФЛК и печелят медали за града на розите. Пендарева е инициатор на провеждането на ежегодна Купа Роза, винаги в началото на лятото, и на ученическо състезание – щафетно бягане за участници от община Казанлък.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram