Нов спортен клуб в Казанлък ще залага на женското колоездене

Бивш състезател по колоездене е на път да създаде нов спортен клуб в града на розите. Зад начинанието стои казанлъчанинът Антон Матеев. Неговите възпитанички Синге Кутикова и Тодора Матеева вече се радват на първите си медали от национални състезания. Казанлъшките ученички имаха участия в два старта, а в неделя – на Цветница, им предстои трета възможност да затвърдят лидерски позиции в своите възрастови групи – за „Купа Бургас“. Около 120 състезатели от 12 клуба от цялата страна ще спорят за отличията на традиционния колокритериум, който ще се проведе за седми път през уикенда. Организатор е КК „Черноморец“, с подкрепата на Община Бургас.
Колоездачите са разпределени в няколко възрастови групи – момичета и момчета до 13 години, момичета и момчета до 14 години, юноши младша, 15 и 16-годишни.

Синге и Тодора тренират вече близо година за участията си в колоездачните купи от календара на федерацията. В провелите се наскоро критериуми в Пазарджик и Котел, Синге Кутикова спечели два златни медала, показвайки ниво и класа над съперничките си при момичета старша възраст. Тодора Матеева пък кара при девойките младша възраст. Тя завоюва златен медал в Купа „Г. С. Раковски“ в Котел. И за двете дебютът е повече от успешен, а победите дават надежди за призови места в следващите турнири.

Съвсем скоро клубът ще бъде регистриран, заяви треньорът им Антон Матеев. Негова амбиция е да привлече още състезателки, които да получат възможност да карат в състезанията наесен. „Ще търсим възможности да се развиваме, а имаме и желанието да постигнем много повече. Надяваме се да привлечем състезатели от различни възрасти – не само при момичета и девойки, но и момчета и юноши, така че децата да получат равни шансове за изява и спорт. Ще се погрижа да не им липсва нищо в материално отношение, за да бъдат водени единствено от своите амбиции и желанието си да спортуват“, заявява бившият състезател и настоящ треньор в бъдещия клуб по колоездене от Казанлък „Боруци“. Антон Матеев се надява да възроди славата на казанлъшкото колоездене, като в годините, когато този спорт имаше своите успехи на международно и национално ниво.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram