Ново събитие за атлетите – „Рънатон 2023“

България за първи път посреща „Рънатон“ – мащабно подгряващо събитие преди големия Софийски маратон. Събитието е с уникален регламент и ще събере на 1 октомври, под егидата на Европейския съюз, общо 380 атлети, представители на 11 държави. Началото е предвидено за 9.00 часа в София, а регистрацията вече е отворена в интернет сайта на проекта https://runathon.eu/.

Осем популярни сред бегаческите общности личности ще бъдат посланици на „Рънатон 2023“. Това са Красимира Чахова , Милица Мирчева, Шабан Мустафа, Евгени Игнатов, Веселин Цинзов, Християн Стоянов, Татяна Георгиева и Георги Станоилов. Всеки желаещ ще може да се записва за участие през сайта и след като мине тренировъчна програма, да участва като част от отбора на съответния лидер, а тя е съобразена с дистанциите.

Целта на новата инициатива е да провокира интерес към отборните и щафетните надпревари, като привлече повече привърженици на масовите бягания. В програмата на състезанията са включени стартове на 2.5 км, 5 км, 10 км и 20 км. Кратката дистанция е предимно за хора със специални потребности, 5 и 10-километровите са отборни – с едновременен старт и сумиране на времената, а 20-те километра са щафетни – всеки член на отбор бяга по 5 км и най-бързият тим печели. Надпреварите ще бъдат отворени за участие на тимове, съставени от четирима души на различна възраст в четири категории: 20-40; 40-50; 50-60; 60+. Съставът на отборите ще гарантира баланс между половете, а тимовете ще бъдат съставени от равен брой мъже и жени, обясниха организаторите.

„Рънатон 2023 е отлична инициатива, която ще спомогне повече хора да се приобщят към бяганията, а чрез тях – към активния и здравословен начин на живот“, заяви на специална пресконференция днес националната рекордьорка в маратона Милица Мирчева.

„Благодаря, че ми бе гласувано доверие да бъда сред посланиците на „Рънатон 2023″. Идеята на организаторите е чудесна и със сигурност ще спомогне  масовите бягания да имат още повече приятели и почитатели“, коментира Красимира Чахова, зам.-кмет на Стара Загора и основен двигател в организацията на получилия вече широка популярност Старозагорски маратон.

Според изтъкнатия планински бегач Шабан Мустафа събитието би следвало да се провежда всяка година, тъй като провокира отборния дух с щафетните и отборни надпревари.

„От опит знам какъв огромен логистичен и организационен ресурс изисква подобна проява, но всичко това си заслужава, защото точно тези събития предлагат на хората нови и нови възможности за спорт“, каза Евгени Игнатов, легендарен атлет и все още притежател на всички национални рекорди в зала и на открито в бяганията от 1500 м до 10 000 м, като някои от неговите върхови постижения са вече на близо 40 години.

Веселин Цинзов информира, че все повече ориентировачи и ски-бегачи се включват в надпреварите по атлетически бягания у нас.

Българските участници в „Рънатон 2023“ ще бъдат допълнени с фенове на бягането от други 10 държави – Португалия, Испания, Италия, Холандия, Хърватска, Словения, Австрия, Словакия, Латвия и Румъния. В тях от два месеца вече е в ход подбора на участници, като в чужбина те също се записват чрез сайта, но се определят от т. нар. „водачи на отборите“, които стриктно следят за изпълнението на тренировъчните програми. Всеки участник е ангажиран да споделя свои снимки, видеа и информации за тренировките си в специално изградените профили в социалните мрежи на инициативата.

Двигателят зад голямото спортно събитие с нестопанска цел, финансирано по програма „Еразъм+“ на Европейския съюз е асоциация „Спорт в свободното време“. Общата цел е да насърчи хората от всякакви поколения, полове и физическа кондиция от 11 държави-членки на ЕС да тичат редовно и да популяризират бягането като отборен спорт, който може да създаде връзка между различни поколения и която има значителни физически, психически и социални ползи за активния живот на хората от всички възрасти.

Българските посланици на „Рънатон 2023“:

Красимира Чахова – известна в миналото лекоатлетка, шампионка от първите европейски игри за ветерани, в момента зам.-кмет на Стара Загора, организатор на спортни събития, изключително дейна и иновативна в областта на спорта, отдадена на много благотворителни каузи.

Евгени Игнатов – легендарен български лекоатлет, медалист от европейско първенство в зала и финалист от олимпиадата в Сеул на 5 и 10 км. Притежава всички национални рекорди в бяганията от 1500 м до 10 000 м на открито и в зала, част от тях стоят срещу неговото име вече 40 години.

Милица Мирчера – национална рекордьорка и шампионка в бяганията на средни и дълги разстояния и в стипълчейза. Единствената българка стартирала в маратона на олимпийските игри в Рио 2016. Многократна шампионка в стартове у нас и участничка в елитните бягания по света, сред които маратоните в Бостън, Хюстън, Копенхаген и др. Притежава държавните рекорди на 10 км и полумаратон.

Шабан Мустаха – световноизвестен рекордьор и победител в планинските бягания. Феноменален е със своята издръжливост – състезава се и печели медали в 7-8 маратона на година, при препоръчителни максимум три. Последният българин победител в Софийския маратон с титлата от 2012 година.

Християн Стоянов – изтъкнат български атлет, параолимпиец. Европейски и световен шампион за хора със специални потребности в бяганията на 800 и на 1500 м. Сребърен медалист от Параолимпийските игри в Токио 2020 на 1500 м.

Веселин Цинзов – един от най-силните български ски-бегачи в последните години. Участник в зимните олимпийски игри във Ванкувър, Сочи и Пьонгчанг. Осми на световно първенство за младежи и шести на Универсиада, с 14-о място за Световната купа. Напоследък е изключително деен организатор на спортни събития, директор Направление „Ски-бягане“ в БФ Ски.

Татяна Георгиева – общински съветник, председател на Комисията за децата младежта и спорта към Столична община, член на Управителния съвет на „София – европейска столица на спорта“. Активен участник в събитията от календара на Фондацията, силно социално ангажирана в благородните каузи на инициативата.

Георги Станоилов – основател и главен организатор на много популярната верига от бягания у нас 5KMRUN. Вече 10 години стартовете са всяка събота в парковете на 13 града из България, седмично инициативата увлича над 1200 души, отделно са надпреварите за деца. От самото начало Георги е двигателят на този мащабен и проект за масови бягания в страната.

Община Стара Загора

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram