На крак и през нощта в поход от Прохода на Републиката до Шипка

За 19-та поредна година Туристическо дружество „Сърнена гора“ – Стара Загора организира Републиканския Нощен туристически поход „Верея 2019“. Той се проведе на 22 и 23 юни, а сред традиционните участници бе казанлъчанинът Ради Милев, който не веднъж го е печелил. Този път той бе приветстван като най-възрастен, 71-годишен,  след участниците. Премиран бе и най-младият от тях, 16-годишният Александър Йорданов.
Традиционният маршрут на похода е от местността Предела в Прохода на републиката, през гара Кръстец (с подкрепителен пункт), хижа Българка, хижа Бузлуджа (с втори и основен подкрепителен пункт), до прохода Шипка.
По 50-километровото трасе тази година тръгнаха 72-ма ентусиасти на различни възрасти и градове, съобщиха организаторите от Туристическото дружество “Сърнена гора” в Стара Загора.
До гара Кръстец достигнаха всички, а до хижа Бузлуджа – 69 човека. Финалът при прохода Шипка прекосиха 51 – рекорден брой завършили цялото трасе участници. Всеки един от тях получи специално изработена тениска.
Ето какво сподели след финиша казанлъшкият ултрамаратонец Ради Милев, който е и словоохотлив разказвач на истории във Фейсбук:
„Геройство или …
„Верея 2019“ от Прохода на Републиката до Прохода Шипка (нощен). Завърших го за пореден път – удовлетворен, съхранен, зареден, верен на принципа си: Никога на макс. След като завършиш трябва да можеш да продължиш. Продължавал съм. Връщам се от Шипка до Бузлуджа, придружавам колеги, познати, непознати и финиширам отново с тях. „Финиширал“ съм по 4 пъти. Но това не е важно. Правя го вече 20 години.
Новото тази година:
• Още по-добра маркировка и организация на проявата. Поздравления за организаторите ТД „Сърнена гора“ Ст. Загора.
• Изключително много млади хора – още веднъж поздравления за организаторите и младите туристи от дружеството им.
• Най-висок процент на завършилите, независимо, че повече от 50% от стартиралите участват за първа година.
Неприятно впечатление ми направиха недоволството и репликите на някои, че таксата за участие е увеличена. Та това, може би, е най-ниската такса за участие – 7 лева (след увеличението!)!? Таксата включва: организация, подкрепителни пунктове, тениска, транспорт до старта и от финала (от Ст. Загора до Прохода на Републиката и от Прохода Шипка до Ст. Загора)!!! В сравнение с останалите прояви в България таксата е в пъти по-ниска.
И още нещо за размисъл!
76 годишен ветеран тръгва от Ст. Загора и пристига на Прохода Шипка, но по шосето. Символично той също минава прехода. Възхитително! Та той дори изминава 15 км. повече, а е на толкова години!? (От Ст. Загора до Прохода Шипка разстоянието е 61 км., а маршрутът по билото е 46 км.)
Дали е изминал разстоянието, може да се подлага на съмнение, като се има предвид, че не бяга, няма подкрепа, а по пътя от Ст. Загора до Казанлък (36 км.) няма вода (бягал съм го нееднократно).
Но дори и да е изминал цялото разстояние смущаващо е друго:
Той е с нарушено зрение – 100% на едното око, за другото нямам информация. Движи се цяла нощ по междуградски път с тъмни дрехи без осветление, без светлоотразителни ленти, жилетка … ?!?
Това, че рискува живота си е за негова сметка (реакциите му със сигурност са забавени).
Но, че действията му са реална предпоставка за автопроизшествие е факт!
Според мен, реално това е по-скоро безразсъдство, отколкото геройство … и … не трябва да се поощрява!
Най-хубавото е, че се видях със стари приятели и се запознах с нови!“

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram