Национално състезание по пещерно-приложни дисциплини за купа „Казанлък 2018“

По случай честването на 50-тата годишнина от създаването на Пещерен клуб „Казанлък“, на 26 май (събота) ще се проведе Национално състезание по пещерно-приложни дисциплини за купа „Казанлък 2018“. Проявата се организира съвместно от Пещерен клуб „Казанлък“ и Българска федерация по спелеология с частичната финансова подкрепа на Министерство на младежта и спорта, туристическо дружество „Орлово гнездо“ и спонсори. Партньор на състезанието е Община Казанлък.

Началото на старта е от 12:00 часа на изкуствената катерачна стена до Младежкия дом). Желаещите да се включат в проявата могат да премерят сили в две отделни състезания – за начинаещи и за напреднали, с отделно класиране за жени и мъже, обявяват организаторите.

Дисциплините в Националното състезание за купа „Казанлък 2018“ седем, за скоростно преминаване на екипирани въжени системи, включващи елементи, използвани при проникване във вертикални пещери. Състезателите с опит ще мерят сили по изкачване (до височина 10 м) с едно междинно прехвърляне, хоризонтален парапет (с 2 закрепвания), слизане до 6 м през пандюл, изкачване на класика със самоосигуровка (отново до 10 м), преминаване през парапет (с 3 закрепвания) и слизане по стълба със самоосигуровка.
Общата дължина на трасето е около 60 метра.

При начинаещите състезанието ще включва демонстрация, обучение и първи стъпки в пещерното дело. Тази група участници в Купата ще се преодоляват скоростно изкачване на десетметрова пещерна стълба и  скоростна направа на пет възли: котвен, стреме, тъкачески, рифов и осмица.

В състезанието за напреднали имат право да участват пещерняци, алпинисти и обучаващи се по изброените видове спорт, владеещи добре техниката на единичното въже (ТЕВ).

Купи и медали, грамоти, подаръци и юбилейни тениски по случай 50 години от създаването на пещерен клуб „Казанлък“ са предвидени в наградния фонд от организаторите и спонсорите на състезанието.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram