Марти Папанов ще подобрява държавния рекорд на писта

22-годишният Мартин Папанов ще направи опит за регистриране на официален държавен /базисен/ резултат в едночасовото бягане на писта под покрив, съобщи Спортал.

Събитието ще се състои в зала „Колодрум“ в Пловдив на 1 октомври, петък, от 10.30 ч. – на една от най-бързите велосипедни писти в Европа – 250-метрова, с покритие от дървесина от сибирска лиственица. Световният рекорд в тази дисциплина е 55.089 км и е поставен от белгиеца Виктор Кампенертс през 2019 г. в Мексико.

Казанлъчанинът се подготвя за бягането по-малко от месец, но е твърдо решен да постигне целта си – да измине над 46.5 километра за 60 минути. Така той би надхвърлил държавния рекорд в тази дисциплина, но на открито – 46.030 км./. Постижението е на Мартин Попов от клуба „Долчини“, поставено на 26 септември т. г. на столичния колодрум.

Съдийска комисия от Българската федерация по колоездене ще регистрира резултата, който ще бъде обявен за официален държавен рекорд на едночасова езда на покрита писта.

Марти, откритие на треньора Живко Димитров, е бивш състезател на казанлъшкия клуб „Лястовица“, за кратко се състезава в Испания и Франция, а днес кара за „Несебър“ и националния отбор. Държавен шампион е в общия старт и втори в индивидуалното бягане по часовник за 2021 г. /за мъже до 23 г./

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram