Лондон брои часовете до откриването на “Игрите”, казанлъчанин участва в Англия

От днес „светът е Олимпиада“! Броени часове остават до официалното откриване на ХХХ летни олимпийски игри, които ще се проведат в Лондон (Великобритания), като церемонията ще се състои на „Олимпийския стадион“ в Лондон от 23:00 часа българско време. Във форума,който е най-значим за всеки спортист участва и Данаил Андонов Петров от казанлъшката колошкола .

Очаква се церемонията по откриването да предложи много емоции и зрелищни гледки. Тя носи името „Островът на чудесата“, а постановчик е британският филмов режисьор Дани Бойл, който е и носител на награда „Оскар“ за филма си „Беднякът милионер“. Грандиозното шоу ще бъде съпроводено от изкуствен дъжд и от звъненето на 23-тонна камбана.

Игрите започват днес и ще продължат до 12-ти август, когато ще бъде церемонията по закриването. След което други трима казанлъчани ще се състезават в „Игрите на параолимпийците“-Дечко Овчаров,Даниела и треньорът Радостин Тодорови.

Столицата на Великобритания е домакин на Олимпиада за трети път. Преди това Олимпийски игри е имало в Лондон през 1908 и 1948 година.

Ще бъдат раздадени 302 комплекта медали в 26 вида спорт. За олимпийска титла ще се борят над 10 000 атлети от 205 държави. Очаква се присъствието на над 100 „държавни глави“,което си означава само по себе си „срещи на върха“ умножено поне по три….

Общо 63-ма български спортисти в 16 вида спорт ще представят България на Игрите в Лондон.Да припомним отново,че казанлъчанинът Данаил Андонов Петров ще е един от първите българи записали участие на игрите в „Лондон’2012″.В събота след 12,20 часа канала на БНТ /около 10 часа английско време/ ще излъчи пряко километрите,в които „въртят педали“ колоездачите.

„Отиваме на състезание – общ старт на шосе, в което със сигурност нямаме право на грешки и не сме на екскурзия. От 160-има колоездачи обикновено завършват 50-60 . Ако си в тази бройка, значи всичко е много добре“, каза Данаил Петров,който вече е в „олимпийското селце“ в столицата на Англия. „Има дефекти, пукане на гуми, дъждове, падания. Всички тези неща могат да се случат във въпросния ден, а стартът е само един, няма възможност за поправки. Класиране в първата група ще е успех за нас“, добави 34-годишният казанлъчанин. Проучил е трасето от 250 километра, което има 9 височини и е равнинно в по-голямата си част.

М.Тонева

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram