Колоездачната Обиколка на България невъзможна за 2018-та

67-ото издание на колоездачната Обиколка на България няма да се състои, съобщават редица спортни сайтове, като новината се разпространява от днес. На страницата на колоездачния съюз обаче няма поместено официално съобщение за това.

Ръководството на Българския колоездачен съюз (БКС) не се справи със задачата да осигури необходимото финансиране и да обезпечи организацията на надпреварата, въпреки получените през миналия месец средства от Министерството на спорта, пише БТА.

Заради множеството проблеми традиционното състезание първоначално беше пренасрочено от септември за 6-10 октомври, но така и няма да се проведе.
БКС има стари задължения от минали години към етапни градове и поради тази причина редица кметове отказаха да приемат Обиколката през този сезон, сред които Шумен, Разград, Търговище, Габрово, Казанлък, Стара Загора и други.

Организаторите така и не успяха да осигурят необходимия минимум още един етапен град, след като само София, Троян и Несебър се съгласиха.

С това окончателно отпадна възможността за провеждането на Обиколката на България по колоездене през този сезон, което за последно се случи през 2014 година.

Още в август петкратният победител в Обиколката на България по колоездене Ивайло Габровски алармира, че традиционната надпревара няма да се състои през този сезон по финансови причини.

„Много ме боли и ми е мъчно за провалената Обиколка на България. През последните две години в Българския колоездачен съюз стават много неприятни неща. Все още победителите в последните две Обиколки не са получили своите награди, става въпрос и за български, и за чуждестранни състезатели. Няма никаква отчетност на финансовите средства.

Материално отговорното лице е президентът на БКС Евгени Димитров, но той не дава никаква информация за парите, които преминават през съюза. БКС няма дори средства за организиране на републиканско първенство на писта в Пловдив, та камо ли на международна колоездачна обиколка“, коментира Габровски.

Състезание след състезание отпада от календара на БКС тази година. От липсата на финанси бяха попарени и казанлъшките организатори на традиционните Купа „Тракийски Князе“ на шосе, което трябваше да се състои на 31 май и ДЛОШ, ХСМ (2-3.06.2018 г.), които така и не се проведоха.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram