Казанлъшки успех на „Шипка Дамасцена“

Отново с купа ознаменува финала на сезона в автомобилния спорт единственият казанлъшки пилот в състезанията на БФАС. С автомобила си „Хонда Сивик“, Валентин Георгиев, като състезател на габровския „Ара Моторспорт“, записа поредно първо място в своя клас RC5 и завърши 25-и в генералното класиране на домашното „Шипка Дамасцена“, определяно от пилотите за най-добре организираното състезание в планинските стартове за годината.

52 пилота стартираха под върха (46 завършиха), като казанлъчанинът успя да измине  5 100 -те метра за по-малко от 3 минути (2:59.45 мин.), разлика на секунди от добре подготвени и скъпо струващи автомобилни състезатели, с гумите, с които кара цял един сезон. Именно те станаха причина за технически проблем и неудобство по време на третата тренировка в събота. „Имах проблем, завъртях се на първия завой, нямаше поражения по колата, но не финиширах манша“, разказа пилотът. „Вероятно гумите бяха на лимита си и ми изиграха лоша шега. Вече си взех поуката и от новия сезон следващата ми цел ще е изцяло нов автомобил, за да имам повече шансове, развитие и да бъда конкурентен на най-силните пилоти“, заявява смело Валентин.

Неговият успех в шестия кръг на планинското изкачване „Шипка-Дамасцена“ му гарантира трето място в генералното класиране за годината, тъй като участието му в състезанията започна едва от третия кръг на шампионата.

Благодаря на екипа, който стои зад мен през всички тези нелеки състезания през сезона. Именно заради хората, които ме подкрепят съм длъжен да намеря бюджет и с нови сили да постигна още по-високи резултати от състезанията догодина, разказва казанлъчанинът.

Неговият съотборник в тима на габровци Стефан Стоев пък удостои клуба си с най-ценния трофей, печелейки шестия старт от годишната надпревара край Казанлък вчера. „Да, такъв беше нашия план – пет победи в двата дни“, обяви след края на пресконференцията Стоев. Той завърши с общо време от 4:47.96 мин., записвайки първото изцяло спечелено състезание в генералното класиране, допълнено със съботния рекорд и неделната му корекция. На 1.5 сек. зад него остана миналогодишният победител и притежателят на най-доброто време на трасето „Шипка-Дамасцена“ Любен Каменов („Каменов Рали Тим“, с „Мицубиши Лансър Ево 8“), следван от Васко Въжаров с „Опел Астра“.

18-годишният пилот на АСК „Алба Дамасцена“ Иван Влъчков отново записа победа в своя клас HC3 с „Хонда Сивик“. Влъчков завърши 5-и в общото класиране и остави зад гърба си дузина пилоти, с дълъг стаж по трасетата на България.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram