Казанлъчани и в рафтинга

Състезание по рафтинг – кръг за „Еврокупа 2012″ на Международната рафтинг федерация и на Държавния шампионат за мъже и жени се проведе във водите на река „Струма“ в „Кресненското дефиле“. Надпреварата е под егидата на Българската федерация по рафтинг и се организира от клубовете „Адвенчър нет“ и „Къща за книги и приключения“. Последната е създадена на 10 февруари 2004 година от казанлъчанина Васил Флоров, Кирил Макаров и Светлана Тихова със статут на юридическо лице с нестопанска цел. За неин председател е избран именно Васил Флоров.В учредителния й акт е записано, че ще преследва следните цели:1. Популяризиране на екстремни спортове, ски алпинизъм, рафтинг, парапланеризъм, спускане с лодки по бързи води, уиндсърфинг, планинско колоездене и трекинг в България.2. Развитие на дисциплината воден туризъм и спортната дисциплина воден слалом и др.

В надпреварата участваха отбори от Сърбия, Босна и Херцеговина, Румъния и България. В дисциплината слалом след двата манша при мъжете на първо място се класира отборът на „Респект“ /България/. В третата дисциплина – „хед ту хед“, първи е сръбският отбор на „Лиман“ пред българските „Респект“ и „Арда“. При жените и в трите дисциплини спечелиха представителките на „Адвенчър нет“ пред тима на „Реслип“. Атрактивната надпревара под дъжда, който се изсипа преди обед, бе открита с изпълнения на гайди и хоро на участниците край реката.

В двата дни преди състезанието се проведе курс за съдии по системата на Международната рафтинг федерация.В основата на организацията и състезанието е семейството на казанлъшката катерачка Антония Флорова.

М.Тонева

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram