Казанлък става спирка в еднодневното бягане на рекордьора Христо Цветков

/Пресс ТВ/ Победителят в тазгодишното издание на обиколката „Витоша 100“ и многократен национален рекордьор Христо Цветков е включил и Розовата долина в своето еднодневно бягане (30 – 31 юли), което ще стартира в съботното утро от София. Ултрамаратонецът си е поставил за цел да пробяга разстоянието до Стара Загора, като маршрутът му преминава през Павел баня, Казанлък, селата Тулово и Змейово преди да финишира в града на липите.

В Обиколката на Витоша 2022 Ицо Цветков постави пореден рекорд от 7:45:34 часа и стана първият човек, изминал 100-километровата дистанция за под 8 часа, подобрявайки с 22 минути предишното си върхово постижение.

Преди година българинът записа името си в Лондон с други два национални рекорда – на 100 мили, както и на 12 часа. Това се случи на 18 септември, по време на почасовия ултрамаратон на писта в Лондон – Self Transcendence 24 Hour Track Race. Христо измина разстоянието от 100 мили за 12:48:20 часа, с близо 2 часа по-бързо от досегашното най-добро време на български бегач в тази дистанция. 

За новото си предизвикателство бегачът дава повече подробности в своята страничка Ицо пак тича :

Преди 3-4 години в една дупка между състезанията, с цел да натрупам опит с дългите шосейни пробези, бягах от вкъщи в София до вкъщи в Сопот (https://www.strava.com/activities/2336816885). От миналата есен вече и документално имам още едно вкъщи (Стара Загора) и тъй като отново има дупка между стартовете, ще се опитам му отдам заслуженото, бягайки и до там.

Стартирам в събота, 7:00 сутринта. Целта е да си върна увереността в еднодневните бягания (не ми се е случвало от 2019та), съответно важно ми е финиширането, не скоростта. Ако някъде ми се ходи – ще походя, ако ми се яде застоял хотдог от бензиностанция – ще спра да си купя. Имам ориентировъчен график, който може да изпреваря или пък не. През голяма част от трасето ще ме пресреща съпорт кола и ще тестваме различни способи за справяне с жегата и с недоспиването. Основен приоритет все още е Спартатлона, така че ако в някакъв момент преценя, че с нещо ще компрометирам предстоящия тренировъчен блок за него, се качвам на колата и отивам да ям палачинки.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram