„Джани” покорява „Паметника на свободата” с топка

Световноизвестният пловдивски жонгльор Радослав Николов – „Джани“ ще пробва да изкачи връх“ Шипка“ като жонглира футболна топка по стъпалата до паметника.Опитът, който е за влизане в книгата Рекордите на Гинес, е насрочен за 20 септември. Събитието е посветено на 100-годишнината на ПФК „Ботев“ (Пловдив) и ще започне не по-рано от 13 часа, в зависимост с атмосферните условия. Националният парк-музей „Шипка“ е открит на 26 август 1934 година. Той наподобява средновековна българска кула. Висок е 31,5 метра и към него водят 890 стъпала. Надморската височина е над 1523 метра. Първият си рекорд „Джани“ прави на пловдивския стадион“ХристоБотев“.

През 1984-та година той изминава 43 обиколки и не изпуска топката цели 18 километра и 100 метра.А представителите на Гинес замерват, че е изминал дистанцията за 2 часа, 57 минути и 3 секунди, като е ударил топката 18 000 пъти.

Голямото световно признание идва на Световния шампионат по жонглиране в Англия през 1996-та година.Там изминава 20 км. с 29 940 докосвания на „коженото кълбо“.

Тогава британския вестник „Ивнинг нюз“ излиза с водещо заглавие: „Футболният магьосник Радослав Николов на върха на света“. „Сън“ пише:“Българинът Джани счупи световния рекорд „.

Следва жонглиране на върха на осветителния пилон на стадион „Пловдив“, след това участие в предаването Рекордите на Гинес на Би Ти Ви, където прави номера и топка необезопасен на втория етаж на същия стадион.

Джани жонглира с топка без обезопасяване по парапета на моста по средата на пловдивския „Гребен канал“.

М.Тонева

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram