Двама казанлъчани стартират в 68-та Международна обиколка на България

150 колоездачи от 25 отбора ще се включат в 68-та Международна обиколка на България. Сред тях и двама от Казанлък – младата надежда на националния тим и КК „Несебър“ Мартин Папанов – настоящ шампион на България при младежите до 23 години, и ветеранът на школата ни – Владимир Коев. „Пиранята“ ще стартира с екипа на „Хемус“ Троян.

Обиколката започва на 30 юни в София и ще финишира на 5 юли в Габрово. По време на етапното преминаване на 3 юли се очаква колоната да прекоси населени места от община Казанлък, като в следобедните часове ще бъде връчена и първата от премиите за спринт в града. Втората е предвидена за 5 юли, когато колоездачите отново ще преминат през Розовата долина. Два пъти пък е заложено изкачване на историческия връх Шипка. Първото ще съвпадне със събора на левицата на 3 юли, а второто е в последния от етапите – от Карнобат до Габрово.

В състезанието ще вземат участие шест български отбора – Blue Rocks, CC Nessebar Shockblaze, Цар Симеон – Левски, Хемус 1896-Верея, Омега, Долчини-Варна.
Със стартов номер едно ще бъде миналогодишният победител в Обиколката на България полският колоездач Patryk Stosz от отбора на Voster ATS Team. Амбицията на Stosz е отново да спечели състезанието, но за разлика от миналата година, когато етапите бяха предимно равнинни, тазгодишното трасе дава предимство на „катерачите“ и това прави задачата му доста по-трудна. От тези, които ще видим на старт, внимание заслужава италианският отбор Bardiani CSF Faizanè, който е с Про Континентален статут и редовен участник в колоездачната обиколка на Италия.

В 68-ата МКОБ участват също Vino-Astana и Alpecin-Fenix, които се явяват развиващите състави на двата участника в световния Про Тур. В състава на Alpecin-Fenix на старт е състезателят с най-предно класиране в ранглистата на Световния Колоездачен Съюз – Guillaume Van Keirsbulck. В своята дългогодишна кариера той се е състезавал за отбори от световния Про Тур като Omega Pharma–Quick-Step, Etixx – Quick-Step Pro Cycling Team и CCC.

Сред участниците е настоящият румънски министър на младежта и спорта Carol-Eduard Novak. Той е параолимпийски шампион от игрите в Лондон през 2012 г. в дистанцията 4 км индивидуално преследване, като поставя и световен рекорд в дисциплината, с постижение от 4 мин 41 сек. През същата година, два месеца по-рано той печели общия старт на шосе в шампионата на Румъния за мъже. През 2008 г. на параолимпийските игри в Пекин взима сребърен медал в общия старт на шосе. През 2009 г. основава колоездачен клуб Tuşnad Cycling Team, който от 2018 г. вече е преименуван на Team Novak.

В българския тур се включва американският Novo Nordisk. Главен спонсор на отбора е едноименната фармакологична фирма която се е специализирала в продукти за превенция и борба с различните форми на диабет. За да покаже, че дори и спортисти с подобна форма на заболяване могат да участват в професионални състезания от най-висок ранг, отборът е съставен изцяло от колоездачи, страдащи от някаква форма на диабет.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram