В Рио е опасно навсякъде, убедете се

Въоръжени до зъби, протести и арести, както и заплахата от вируса Зика стряска спортистите

Олимпиадата в Рио де Жанейро се открива тази вечер. В 02:00 часа българско време след полунощ започва церемонията по откриването на ХХI-ите летни олимпийски игри. Домакините понесоха изключително много критики, че не са готови с организацията. Протестиращи не спират да изразяват мнението си дори в дните и часовете преди старта. Организационният хаос е навсякъде в олимпийското село. Спортистите изпитват трудности от различен характер, което бе потвърдено и от българската делегация.

Вирусът Зика уплаши десетки спортисти, които отказаха да пътуват. Епидемията засегна най-много Бразилия, като заразените са над 1,5 милиона души. Вирусът се разпространява чрез комари и сексуален контакт. Той може да причини микроцефалия, вродени дефекти, свързани с малки размери на главите и проблеми с развитието на бебетата. Симптомите на Зика включват леко повишена температура, конюнктивит, главоболие, болки в ставите и обриви. Засега няма ваксина или друго лечение.

Домакините полагат постоянни грижи за взимане на превантивни мерки от заразяване. Служители третират въздуха с препарати и пръскат почти ежечасно в олимпийското село.

Освен Зика спортистите се оплакват от несигурността и опасността от грабежи и нападения. Българите вече бяха потърпевши, след като бяха обрани в стаите си. Лекоатлетката Силвия Дънекова разказа за случай, в който е трябвало да се отдалечи на пет метра от съоръжението, при което униформени с автомати веднага се залепили за нея и я предупредили, че „тук е много опасно“.

blitz.bg

14703875646

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram