Учителят Фардел запалва искрата за развитието на спорта в Казанлък

0
764
Парламентарни избори 2021#

17 май е обявен за Ден на българския спорт и професионален празник на работещите в сферата на спорта с решение на Министерския съвет от 4 август 2006 година. Това е признание за огромните усилия на хиляди български спортисти, треньори и деятели в областта на спорта, прославяли името на България.

Честит празник на всички, обичащи спорта!

На 17 май 1894 година в България пристигат първите 10 учители по физическо възпитание от Швейцария, които полагат основите на организираното спортно движение в страната ни след Освобождението. През юли 1893 г. просветният министър Георги Живков, при едно от посещенията си в Лозана, е възхитен от видяните умения на швейцарските учители по телесно възпитание (гимнастика). Той отправя молба към кантоналната гимнастическа организация да изпрати около 20 души, добри и опитни преподаватели, за учители по гимнастика в средните училища в България. И така, в България пристигат девет швейцарски учители. Даниел Бланшу става учител в Кюстендил, Алоиз Бюнтер започва работа в Търновската мъжка гимназия, Жак Фардел – роден в Нюшател, става учител в Казанлъшкото училище, Шарл Шампо – в Софийската мъжка гимназия, Луи Айер влиза в Ломското училище, Август Векер преподава в Пловдивската мъжка гимназия, Жорж де Режибюс – във Варненската мъжка гимназия, Виктор Роберти – в Силистренското училище, а Емил Кюпфер -в Габровската мъжка гимназия. Десетият учител – Шарл Дюванел е пристигнал в България два месеца по-рано, за да преподава в Русенската мъжка гимназия.

Портрет на Фардел, публикуван в книгата „Казанлък в миналото и днес“

От 15 май 1894 г. Фардел постъпва като учител в Педагогическото училище в Казанлък. Създава гимнастическо дружество „Юнак“ през 1896 г., а по-късно и женска чета към него. Сам швейцарецът пише, че казанлъшките юнаци се отличават на областните народни събори в Габрово, Търново и Казанлък. 

Първите ни спортисти се включват във всички събори, организирани от Съюза на българските гимнастически дружества „Юнак“. Първият Национален събор на юнаците е във Варна през 1900 година. В неговата програма се предвижда състезание по футбол, но лошото време – страшен проливен дъжд, осуетява провеждането на първото официално състезание по футбол у нас. В този събор участие взимат и казанлъшките „юнаци“, като дружеството, водено от Жак Фардел, е сред образцовите.  

Казанлъшкото юнашко дружество – 1902 година

Жак Фардел и Алоис Бюнтер са двамата швейцарски учители, които пишат първите правила на „ритнитопа“ в България, публикувани в „Училищен преглед“ през 1897 година. Правилата заемат 4 страници, като в същото издание са поместени още правила за игрите: хокей на трева (наречен тогава английска свинка) и бейзбол ( наречен тогава просто топка).

Фардел и Бюнтер описват играта футбол или ритнитоп, като една от най-живите игри, която съдейства за утвърждаване на тялото.

Освен приноса за развитието на спорта в Казанлък, швейцарецът участва дейно и в цялостния живот на града. Той е сред основателите на „Cercle Francais“ в града на розите. Това е кръжок на приятелите на Франция, като на първото събрание на дружеството учителят е избран за секретар. На него се дължи и съживяването на туристическото дружество в града. В Казанлък Фардел е живял в къща в Куленската махала.

Жак Фардел и негови ученици по време на излет

По времето на престоя на Фардел в Града на розите туристическото дружество заплаща за фотографирането на обекти в региона. Тогава се планира и издаването на „Пътеводител през Розовата долина“, направени са около 300 снимки. Предвиждало се е този „пътеводител“ да бъде отпечатан в Цюрих, но липсата на средства става причина, това да не се реализира.

През 1905 г. той напуска Казанлък и се установява в София, където работи в Министерство на външните работи като сътрудник в дипломатическата дейност. През 1914 г. с негова помощ в Казанлък пристигат помощи за семействата на убити войници от 23-ти пехотен шипченски полк. По време на мирната конференция в Ньой Фардел е един от защитниците на националните интереси на България. Умира на 10 юли 1941 г. в София. Според други източници е починал на 2 юли 1942 година. Фардел е погребан в столицата ни с високи почести.

Източник и снимки: от книгата „История на футбола в Казанлък“

реклама